Gouds Dagblad | Goudse ultraloper Alex Olieman verpulvert parcoursrecord
mainImage

Goudse ultraloper Alex Olieman verpulvert parcoursrecord

3 mei 2021, 11:13 uur
Lokaal

De Goudse ultraloper Alex Olieman heeft het parcoursrecord op het UltraPad Nederland (UPNL) verpulverd. De 50-jarige Gouwenaar stelde de tijd met maar liefst 22 minuten scherper: 15 uur, 24 minuten en 9 seconden.

Op zaterdag 1 mei om 5.47 uur, vlak voor zonsopkomst, drukte ultraloper Olieman zijn hardloophorloge in op NS station Wezep. Hij startte zijn aanval op het parcoursrecord op het UltraPad Nederland (UPNL). De route loopt grofweg van Wezep (Zwolle) via Hoog Soeren (km 39, Apeldoorn) naar Arnhem (km 74) en dan via Wageningen, Rhenen (km 110) Austerlitz, Soesterberg en Soest naar Hilversum (totaal 157km). Het is zo veel mogelijk een verbinding over onverharde paden van alle natuurgebieden die oost-midden Nederland rijk is. Startend en finishend op een treinstation en waar je zelf moet navigeren om de juiste route te lopen. 
 
 “Het eerste deel van de route was het makkelijkst, met de minste hoogtemeters. Het was zaak om daar gestaag wat tijdwinst te pakken. Vanaf de stuwwallen, ongeveer op de helft, werd het zwaarder”, aldus de 50-jarige Olieman. “Vooraf wist ik, dat alles mee moest zitten om het record te halen en dat was gelukkig zo! Het weer zat mee, navigatiefouten werden nauwelijks gemaakt, de bevoorrading door familie en vrienden was tiptop en het lichaam haperde niet. Het laatste gedeelte was heel zwaar met zoveel kilometers in de benen, maar gelukkig had ik twee fantastische hardloopvrienden van AV Gouda die me dat laatste stuk vergezelden en alles uit de kast haalden om me er doorheen te slepen.” 
 
Rond zonsondergang loopt Alex, na 15 uur, 24 minuten en 9 seconden, het perron van Hilversum Sportpark op. Hiermee verbetert hij de snelste tijd ooit op het UPNL met ruim 22 minuten. Olieman schoof aan de finish vanuit een klapstoel voldaan een stuk pizza naar binnen en liet met een knipoog weten ook wel oren te hebben naar een Pieterpad avontuur.


Foto: Alex Olieman