Gouds Dagblad | Ontslagen Driestar-docent Arjan van Essen vindt nieuwe baan
mainImage

Ontslagen Driestar-docent Arjan van Essen vindt nieuwe baan

Afbeelding is niet meer beschikbaar
30 november 2018, 14:55 uur
Algemeen

Arjan van Essen, de docent die bij het reformatorische Driestar College op non-actief werd gezet en uiteindelijk moest vertrekken omdat hij een theatervoorstelling maakte over zijn tijd als gokverslaafde, heeft na zijn ontslag een nieuwe baan gevonden. Hij wordt locatiedirecteur op een Haagse basisschool voor speciaal onderwijs.

De vmbo-leraar, Arjan van Essen, gaat vanaf 1 januari 2019 aan de slag als directeur van de Inspecteur W.P. Blokpoelschool in Den Haag. Dat is een Haagse basisschool voor speciaal onderwijs voor kinderen met ernstige gedragsproblematiek en systeemproblematiek. Van Essen zegt ernaar uit te kijken om dit ‘nieuwe hoofdstuk’ aan te vangen. ,,De Blokpoelschool is een erg gave school die aansluit bij de manier waarop ik tegen leerlingen aankijk."

Met zijn benoeming kan Van Essen het Driestar-hoofdstuk afsluiten. Het Driestar College bereikte begin november met Van Essen overeenstemming over beëindiging van zijn werkzaamheden op de reformatorische school. Van Essen, die altijd respectvol is blijven praten over Het Driestar College, zag derhalve af van een lang slepend juridisch traject.

De scholengemeenschap stelde de docent eind augustus op non-actief omdat hij een theatervoorstelling maakt over zijn verleden als gokverslaafde. Het Driestar College vond de theatervoorstelling die Van Essen maakte niet passen bij de identiteit van de school. De onafhankelijke identiteitscommissie van het reformatorisch onderwijs bepaalde op 8 oktober dat het ontslag gerechtvaardigd is en dat het Driestar College de arbeidsovereenkomst mocht ontbinden.

Op verzoek van de commissie gingen school en docent opnieuw met elkaar in gesprek. Dat leidde tot overeenstemming over het vertrek van de docent. Beide partijen erkennen dat de verschillen van inzicht blijven bestaan, zowel wat betreft de gekozen kunstvorm in relatie tot de reformatorische grondslag van de school als wat betreft elkaars rol in het doorlopen traject. „Hoewel over en weer de motieven voor de wederzijdse standpunten worden begrepen, zijn deze uiteindelijk niet verenigbaar”, aldus het college van bestuur. De school sprak wel zijn waardering uit voor Van Essens inzet als docent en de openhartige wijze waarop hij zijn verslavingsverleden bespreekbaar heeft gemaakt.

,,We waren het eens geworden dat we het oneens zijn. Met mijn nieuwe baan hoop ik het helemaal achter mij te laten. Toen had ik al besloten vooruit te kijken, maar mijn toekomst lag wel nog open. Dat is nu anders", aldus Van Essen. Van Essen toert ook nog door het land met zijn voorstelling Kop of Munt.


Foto: Digitaal Dagblad