Roy van der Graaf kopt DONK naar zege

2 December 2019, 11:44 uur
DONK
Roy van der Graaf kopte DONK afgelopen zondag naar een 1-0 zege op Excelsior '20.

“Clean sheet” schreeuwde DONK’s keeper Bas van der Eem seconden na het laatste fluitsignaal. De goed spelende sluitpost was terecht blij, maar veel belangrijker voor de thuisploeg was natuurlijk de driepunter tegen het voor de wedstrijd in punten gelijk staande Excelsior ’20.

Zoals gebruikelijk in deze fase van het seizoen misten beide ploegen een aantal selectiespelers. Zo trad DONK aan zonder Rik Bogaard, Bas Houdijk, Jordy de Jong (weer volop in training) en Mark van Doeland. Het betekende onder andere dat Imad El Yousfi er vanaf de aftrap weer eens bij was.

Dot
De wedstrijd was amper vier minuten oud toen Appy KaÏssy een dot van een kans kreeg na een grove fout in de verdediging van Excelsior ’20. Zijn inzet was net niet scherp genoeg om keeper Aykut Nargün te verrassen.

Drie minuten later stuurde Appie Kaïssy Roy van der Graaf op avontuur. Ook hij moest echter zijn meerdere erkennen in de Schiedamse keeper.

Zes minuten later was het de beurt aan Excelsior ’20 om voor gevaar te zorgen. Een afspeelfout van Werner Overkamp leverde ruim baan op voor Kasra Salmanzadeh. De spits wist echter geen raad met de hem geboden kans.

In de 20ste minuut werd de rappe Chris Delgado David knap vrijgespeeld. De rechterspits drukte laag en hard af, maar Bas van der Eem redde vakkundig.

Nadat Sjors van Hanswijk tegen een (overdreven) gele kaart aan was gelopen moest DONK’s spits Appie Kaïssy het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door Jesse Bottinga, die er al een volledige wedstrijd met DONK 2 op had zitten.

Even later stichtte een vrije trap van Werner Overkamp gevaar voor het Schiedamse doel, maar de bezoekers kwamen met de schrik vrij.

In de vrij vlakke eerste helft was alleen een goede actie van Jeffrey van Dam, gevolgd door een hard en laag schot, nog het vermelden waard. Het was echter duidelijk dat Excelsior ’20 met Aykut Nargün geen koekenbakker op doel had staan. De keeper stopte het schot bekwaam.

Avontuur
De tweede helft was amper vier minuten oud toen de sterk spelende Issam Aarab op avontuur ging. Hij leverde vanaf de rechterflank een perfecte voorzet af die door Roy van der Graaf even knap werd ingekopt, 1-0.

Tot de 70ste minuut gebeurde er daarna niet al te veel. DONK, met een excellerende Edwin Gouw op het middenveld, had zijn zaakjes goed op orde en Excelsior ’20, dat vanaf het begin van de tweede helft Mitchell Schrauwers en Joeri Krrznaric al had gewisseld voor Chris Buurmuijn en Roel Peeters, was onmachtig. En ook met Lorenzo Pierau in plaats van Kasra Salmanzadeh veranderde er weinig.

DONK was gevaarlijker. Imad El Yousfi knalde over en toen Jesse Bottinga binnen de beruchte lijnen met twee handen in de rug tegen de grond geduwd werd leek het pleit beslecht. Scheidsrechter Kenneth van Dijk zag er echter als enige geen penalty in.

Vanaf dat moment trok DONK zich meer en meer terug. De Gouwenaars hadden kennelijk het volste vertrouwen in hun solide verdedigingsblok met daarachter de alert keepende Bas van der Eem en gokten op de counter.

De 2-0 had in de 72ste minuut zomaar kunnen vallen. Roy van der Graaf reageerde goed op een zeer verre uittrap van Bas van der Eem en probeerde de keeper met een stift te verschalken. Aykut Nargün bleef echter voor de zoveelste keer goed naar de bal kijken en liet zich niet verrassen.

Met Justin Vat voor de moegestreden Jesse Bottinga was het Excelsior ’20 dat bleef aandringen, maar DONK dat de kansen kreeg.

In de 78ste minuut kopte Roy van der Graaf naast na een goede voorzet van Imad El Yousfi en seconden later leek een door Marvin Vat afgevuurde vuurpijl vanaf zestig meter over de keeper heen in het doel te ploffen. De bovenkant van het doel was echter het eindstation.

Met een 1-op-1 spelende tegenstander rook Donkiaan Imad El Yousfi zijn kansen. In de 78ste minuut mikte hij een voorzet op het hoofd van Roy van der Graaf. Diens kopbal vloog naast. De snelle buitenspeler legde in de 82ste minuut een fraaie actie op de mat, gevolgd door een knappe pass op Roy van der Graaf. De spits drukte in één keer af maar zag zijn schot over het Schiedamse doel vliegen.

Imad El Yousfi wist ook vanaf de linkervleugel voor gevaar te zorgen. In de 83ste minuut bediende hij Justin Vat fraai. Diens schot werd even fraai gestopt door keeper Aykut Nargün.

In de slotfase gaf DONK nog steeds geen kans weg, al ligt een verkeerd vallende bal altijd op de loer. De Gouwenaars kregen zelfs nog twee mogelijkheden om de score te verhogen. Eerst kopte Roy van der Graaf uit een corner net naast en in de slotminuut probeerde diezelfde Roy van der Graaf een verre uittrap van Bas van der Eem te verzilveren. Dat mislukte.

Het bleef bij een dik verdiende overwinning van DONK dat weinig weggaf en voldoende kansen creëerde.