mainImage

Zonnige periodes met temperaturen boven de 20 graden

11 september 2020, 09:47 uur
Lokaal

Vrijdag wordt een droge en vooral in het zuiden zonnige dag. Het blijft overal droog. De temperatuur stijgt 's middags tot 20 graden in het noorden en 24 graden in het zuidoosten. 
Zaterdag is er wat meer bewolking en zakt het kwik een beetje. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog.

Vanochtend zijn er wolkenvelden (Altocumulus) en schijnt af en toe de zon. Vanuit een zuidelijke richting wordt het in de loop van de ochtend steeds zonniger, maar er is ook sluierbewolking (Cirrostratus/Cirrocumulus) aanwezig in de hogere luchtlagen. De zon heeft daar weinig tot geen hinder van. Er staat nauwelijks wind (West - 1 Beaufort, van tijd tot tijd is het windstil). De temperatuur loopt geleidelijk op naar 17 graden Celsius rond het middaguur.

Vanmiddag is het rustig nazomerweer. Er zijn flinke zonnige perioden, stapelwolken en het blijft droog. Het wordt maximaal 20 graden Celsius in de Goudse regio. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Vanavond verdwijnen de meeste stapelwolken door het wegvallen van de convectie en zijn er heldere perioden. In de nacht naar zaterdag kunnen bij weinig wind en brede opklaringen mistbanken gevormd worden. De temperatuur daalt gestaag naar een minimum van circa 10 graden Celsius in het Groene Hartgebied. Later in de nacht verschijnen evenals afgelopen nacht wolkenvelden boven Zuid-Holland.

Morgen komen in de eerste helft van de ochtend wolkenvelden voor. Soms kan de zon even doorbreken, maar veel stelt het niet voor. In de tweede helft van zaterdagochtend klaart het flink op en is er een mix van zon en sluierwolken.

Zaterdagmiddag trekken opnieuw wolkenvelden over het Groene Hart en kan de zon regelmatig een tijdje schuil gaan achter de bewolking. Het blijft overwegend droog. Het wordt circa 20 graden Celsius in de Goudse regio. Er waait een matige wind, windkracht 3 Beaufort uit richtingen tussen zuidwest en west.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag is er een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. De minima komen uit rond 12 graden Celsius uit. De wind is zuidwestelijk en zwak, windkracht 2 Beaufort.

Zondag breekt een mooie nazomerperiode aan. De zon is vaak te zien en daarbij loopt de temperatuur op naar 23 graden Celsius. De wind ruimt gedurende de nachtelijke uren van noord naar zuidoost en blijft zwak, windkracht 1 Beaufort.

Maandag tot en met woensdag wordt het warmer en kan het in het dinsdag en woensdag tropisch warm worden met 30 of 31 graden Celsius. De zon heeft de hoofdrol in het regionale weerbeeld. Door de hitte kunnen er dinsdag en woensdag onweersbuien tot ontwikkeling komen!

In de nieuwste berekeningen neemt in de tweede helft van de week de kans op minder warm weer toe. Daarbij komt de middagtemperatuur op donderdag, vrijdag en zaterdag rond 21 graden Celsius uit. Door de hitte kunnen er dinsdag en woensdag onweersbuien tot ontwikkeling komen!

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda