Week Zonder Afval: doe jij mee?

10 september 2020, 16:00 uur
Lokaal

Ga je de uitdaging aan om zo min mogelijk afval te hoeven weggooien? Dan sta je er van maandag 7 tot en met zondag 13 september niet alleen voor. Doe mee aan leuke acties om jouw #weekzonderafval makkelijker te maken.

Ontdek hier handige tips om afval te verminderen, challenges op weg naar afvalvrij en acties van partners die meedoen. Zo maken we samen de afvalberg een flink stuk kleiner!

Tip van donderdag 10 september: Tweedehands, eerste keus
Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage of brocante haal je iets bijzonders in huis. En ook alledaagse dingen kun je prima tweedehands shoppen. Ga je klussen? Maak van iets ouds nog wat moois. 
Kijk met andere ogen naar je spullen. Heb je iets echt nodig? Zo ja, ga dan eerst voor tweedehands in plaats van nieuw. Of maak een ander blij met spullen die je toch niet gebruikt. Met tweedehands haal je iets unieks in huis én boek je milieuwinst. Meer hergebruik is minder nieuw: het scheelt grondstoffen, energie, water en afval.

Tips tweedehands kopen of verkopen
Hangt je kast vol met kleren die je niet meer draagt, of ben je toe aan een nieuwe jurk, shirt of broek? Organiseer een swap party of kledingruil met vrienden of collega's. Check meer tips op Love your Clothes.
Online is veel 'vraag en aanbod' van tweedehands spullen. Of bezoek een kringloopwinkel, tweedehandswinkel of rommelmarkt.
Ga je klussen? Van oude dingen kun je vaak nog iets moois maken. Gebruik tweedehands bouwmaterialen en sloop voorzichtig zodat iemand anders er nog iets mee kan.
Heb je iets maar één keer nodig of gebruik je het maar af en toe? Bijvoorbeeld een koffer, partytent skispullen of tuingereedschap. Delen, lenen of ruilen is dan een voordelige en duurzame keuze.
Laat spullen niet verstoffen in huis. Door iets te verkopen gun je het een tweede leven, bovendien verdien je er nog wat aan. En het ruimt lekker op!
Er zijn ook spullen die je beter niet tweedehands moet kopen. Bijvoorbeeld een oude koelkast: een nieuwe koelkast verbruikt veel minder energie.

Waarom hergebruik milieuwinst geeft 
Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken. Ga je iets maar kort gebruiken, zoals babykleding? Of is het onverslijtbaar, zoals een partij tuintegels? Dan loont het zeker om het tweedehands aan te schaffen en het na gebruik weer door te verkopen.

Materialen voor klussen en verbouwen
Kijk bij het klussen en verbouwen met een creatieve blik naar materialen. Vaak kun je van iets ouds nog iets moois maken. Koop niet alles nieuw in de bouwmarkt en ga eerst voor tweedehands. Google naar het bouwmateriaal dat je zoekt met het woord 'tweedehands' of vind een handelaar in tweedehands bouwmaterialen in de buurt via Opalis. Je kunt ook eens kijken bij de 'Bouwkringloop' of materialen zoeken op Marktplaats. 

Als je zelf gaat slopen kun je veel materialen hergebruiken. Ontdek welke bouwmaterialen geschikt zijn voor hergebruik en wat je met je bouwafval moet doen. Want wie weet kun je materialen hergebruiken in je huis, of anderen blij maken met je oude kozijn, radiator, vloer, keuken, sanitair, dakpannen of tuintegels. Check wel of de kwaliteit nog goed genoeg is en of het ook past bij een duurzame oplossing. Bij oude kozijnen is het bijvoorbeeld goed om rekening te houden met plaatsen van goed isolerend glas. Lees meer over duurzaam klussen en verbouwen.

Soms is nieuw beter
Niet alle producten zijn een aanrader om tweedehands te kopen. Soms is het beter om voor nieuw te gaan in plaats van oud: bijvoorbeeld als je een koelkast nodig hebt. Een nieuwe koelkast gebruikt veel minder energie dan een oude. Als je een nieuwe tweedehands auto zoekt is het belangrijk om te letten op brandstofverbruik: nieuwe modellen zijn meestal zuiniger dan oude. Grote energieslurpers kun je beter helemaal vermijden.  

Adressen voor tweedehands artikelen
Online vind je tweedehandsspullen via websites als Marktplaats, Ebay, Catawiki, Tweedehands, Tweedehandskwaliteit, United Wardrobe, gratisaftehalen en Vinted. Het loont om te zoeken naar het 'vraag en aanbod' in je omgeving want dan hoeven spullen niet van ver te komen. Er is veel 'vraag en aanbod' te vinden op via buurtgroepen op Facebook en er zijn apps zoals Buurtapp en Nextdoor. Daarnaast kun je natuurlijk ook in echte winkels en markten naar spullen snuffelen. Bijvoorbeeld in een kringloopwinkel, bazaar, vintage kledingwinkel, antiekmarkt of vlooienmarkt.

Kringloopwinkels, veilingen en rommelmarkten
Op kringloopwinkels.nl zie je waar kringloopwinkels bij jou in de buurt zitten, of kijk op de Kringloopapp. Veilingen en markten vind je via lokale krantjes en bijvoorbeeld Meukisleuk, Allekringloopwinkels en Indebuurt. Je kunt er ook zelf spullen verkopen die je niet meer gebruikt.

Delen is het nieuwe hebben
Als alternatief voor tweedehands producten kopen kun je ook spullen delen. Lees hier meer over op de pagina: delen is het nieuwe hebben. 

Wil je met je organisatie partner worden van de #weekzonderafval of heb je een andere vraag? Mail naar [email protected]