Vanaf 1 juli voor huurders betere bescherming tegen misstanden

21 March 2023, 22:59 uur
Landelijk
mainImage

Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

Door de wetswijziging krijgen gemeenten meer mogelijkheden om in te grijpen en extra eisen te stellen aan het onderhoud van de woning. Ook moeten de nieuwe regels discriminatie en intimidatie tegengaan in de relatie tussen huurder en verhuurder. Ook mogen verhuurders van woningen straks niet zomaar een hoge waarborgsom eisen of onredelijke servicekosten bovenop de huur vragen. Gemeenten krijgen ook bevoegdheden om foute huurders aan te pakken met bijvoorbeeld waarschuwingen, dwang en bestuurlijke boetes.

De Tweede Kamer stemde op 7 maart in, bijna unaniem. Alleen de Groep Van Haga stemde tegen. Enkele jaren geleden werd Wybren van Haga de VVD-fractie uitgezet omdat hij zich als vastgoedondernemer bleef bemoeien met klagende huurders. Kamerleden moeten afstand nemen van hun bedrijven.


Door: ANP