mainImage

Moeizame inhaalslag asielzaken IND komt op gang

7 september 2020, 18:26 uur
Landelijk

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft met behulp van een speciaal hiervoor in het leven geroepen team zo'n 4000 achterstallige asielaanvragen afgehandeld. Er blijven nog 11.000 zaken over en het is nog maar de vraag of de opgelopen achterstanden voor het einde van het jaar zijn aangepakt, meldt staatssecretaris Ankie Broekers (Justitie) aan de Tweede Kamer.

De achterstand bij de IND bleek groter dan gedacht: het ging niet om 14.000 zaken, maar meer dan 15.000 zaken die nog afgehandeld moesten worden. De opdracht van de 'taskforce' die Broekers hiervoor heeft laten oprichten bleek "daarmee aanzienlijk groter dan aanvankelijk voorzien". Het speciale team kampte al snel met "opstartproblemen" wegens het coronavirus maar ook "op het organisatorisch vlak, de werving en het opleiden van een groot aantal nieuwe medewerkers alsmede de dienstverlening".

Wel meldt Broekers dat "de medewerkers inmiddels zijn aangenomen en voor het overgrote deel opgeleid". Vanaf september zal de taskforce makkelijker aanvragen kunnen behandelen, nu het team op volle sterkte is. Overigens zijn er nog wel een aantal zeer ingewikkelde asielaanvragen, van mensen die van geloof zijn veranderd en asielzoekers die bijvoorbeeld homoseksueel of transgender zijn. Deze zaken vragen mogelijk meer tijd.

Bij het team werken zo'n 180 IND-medewerkers, 20 ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en 30 mensen van de Dienst terugkeer en Vertrek. De taskforce hoort asielzoekers over hun zaak en helpt bij het administratieve aspect van aanvragen, maar maakt geen uiteindelijke beslissingen. Dat doen "alleen ervaren IND'ers".


Door: ANP