De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste dinsdagmorgen 24 april zestien nieuwe Stolpersteine in Gouda. Het gaat daarbij om zeven adressen. Na vandaag telt Gouda 238 struikelstenen op 59 adressen.

De Stolpersteine heten ook wel struikelstenen, omdat je er over struikelt ‘met je hoofd en je hart’; gedenkplaatjes die ons herinneren aan de mensen die in de oorlog vermoord zijn.

Zoals inmiddels een mooie traditie is, bereidden leerlingen van docent Groenendijk van de afdeling Stedelijk Groen van het Wellant College de stoepen voor.  Soesja Citroen, van de Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine, memoreerde de namen en het lot van de vermoorde vroegere bewoners, vertelde iets over hen, en bij sommige plekken vertelden ook naaste familieleden en anderen iets. Soms klonk er ook een gedicht. Donald Pagrach, voorzitter van de stichting, zei daarop kadisj en het gezelschap legde gezamenlijk kiezelsteentjes op de Stolpersteine.

Hieronder de route naar de plaatsen waar de zestien nieuwe Stolpersteine werden geplaatst.

Lange Groenendaal 84
Om 9u00 plaatste Demnig de eerste gedenksteentjes in de stoep voor de Lange Groenendaal 84. Drie Stolpersteine zijn hier voor koopman Levie Gompers (68), zijn echtgenote Anna Gompers-van Kloeten (71) en hun zoon Mozes Gompers (42). Wethouder Corine Dijkstra hield een korte speech en bevestigde hiermee de sympathie en steun van de gemeente Gouda voor het Stolpersteineproject.

Kleiweg 37
Om 9u20 ging de groep op de Kleiweg 37. Hier voor een winkelpui liggen nu drie Stolpersteine voor Mendel Emanuel Bienstock (64), zijn echtgenote Roza Bienstock-Reif (61) en hun zoon Willy Bienstock (33).

Jan Luykenstraat 14
Om 9u45 volgde de plaatsingsceremonie bij de Jan Luykenstraat 14 (indertijd nummer 7). Hier liggen drie Stolpersteine voor fototechnicus Curt Julius Loewenthal (40), Felicia Loewenthal-Lewek (35) en hun baby Ellen Maryke Loewenthal (0).

A.G. de Vrijestraat 18
Om 10u10 kwam de groep bijeen op de A.G. de Vrijestraat 18. Hier liggen nu twee Stolpersteine voor touwspinner Julius Reis (64) en zijn echtgenote passementwerkster Hedwig Reis-Apfelbaum (47).

Joubertstraat 201
Om 10u35 was op de Joubertstraat 201 de ceremonie voor koopman Hans Werner Hirsch (32) en zijn jonge vrouw Gerda Liselotte Hirsch-Reis (22). Twee Stolpersteine liggen hier nu voor hen. Gerda Liselotte is een dochter van het echtpaar Reis-Apfelbaum van de A.G. de Vrijestraat. Voor Hans Werners broer Gustav Hirsch en diens vrouw Claris Weil liggen al twee Stolpersteine voor de Hoogstraat 1.

Krugerlaan 94
Om 11u00 arriveerde de groep op de Krugerlaan 94. Hier kwamen twee Stolpersteine voor chazan (voorzanger in de synagoge) Eliazer van der Hoeden (28) en juriste Betty van der Hoeden-Bonn (31). Naaste familieleden van hen waren hierbij aanwezig.

Piersonweg 6
Als laatste plek deed groep om 11u25 tenslotte de Piersonweg 6 aan. Op de stoep tegenover dit adres ligt er nu een Stolperstein voor koopman Izak van Dantzig (84). Ook hier waren naaste familieleden aanwezig.

,,Met deze nieuwe gedenkstenen voor de vermoorde Joodse Gouwenaars komen we op 238 Stolpersteine op 59 adressen. Het is alweer de negende plaatsing in opdracht van de Stichting Gouds Metaheerhuis”, aldus Soesja Citroen.

Ontdek ze met de Stolpersteine-route in de gratis xlpre Gouda app.

Meer informatie over de Stolpersteine: https://bit.ly/2F27DP8

Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine
stolpersteinegouda@gmail.com
www.facebook.com/stolpersteine.gouda
www.www.xplregouda.nl/#/route_info/5059