mainImage

Hedy d’Ancona kiest ‘Vrouwen van Museum Gouda’

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 april 2018, 19:04 uur
Uitgaan

Hedy d’Ancona, feministe en voormalig cultuurminister, heeft dertig kunstenaressen uitgezocht voor een tentoonstelling in Museum Gouda: ‘Vrouwen van Museum Gouda’. Dit in het kader van Gouda 2018 Roze jaar – dat als thema diversiteit heeft - en waarvan Gouda gastheer is. Hedy d’Ancona kon kiezen uit werken van vrouwelijke kunstenaars die al in het bezit van dit museum zijn.

Nadat in de jaren 1960 in de Westerse wereld de vrouwenbeweging losbarstte en de achterstand en uitsluiting van vrouwen aan de orde werd gesteld, kwam al snel de vraag bovendrijven: ‘waar zijn de vrouwelijke kunstenaars?’ De achtergestelde positie kon niet worden verklaard door een op sekse gebaseerde verdeling van talent, of door aangeboren bescheidenheid van vrouwen. Het waren de maatschappelijke omstandigheden waarin gelijke kansen om je talent te ontwikkelen, ontbraken. Dat kweekte mannelijke kunstenaars en barricadeerde vrouwelijke.

Beeldbepalend directeur van Museum Gouda Josine de Bruyn Kops (1976-1986) was een van de voorvechters van een betere positie van vrouwen in de beeldende kunst, aldus woordvoerster Carina Blokzijl van het museum. ,,Vanaf 1980 was het verzamelen van vrouwelijke kunstenaars een van haar speerpunten. Daarin stond zij niet alleen, Liesbeth Brandt Corstius deed bijvoorbeeld hetzelfde in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. In die tijd werd ook de Stichting Vrouwen in de Beeldende Kunst opgericht en het feministisch kunstmagazine Ruimte."

Moderne en eigentijdse kunst, gemaakt door vrouwen is nog steeds een belangrijke onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Hedy d’Ancona (80) koos voor de expositie, die van 15 mei tot 27 januari te zien zal zijn, werk van onder anderen Charley Toorop, Marlene Dumas, Marjolijn van den Assem, Lydia Schouten en Stansfield/Hooykaas.


Foto: Digitaal Dagblad