Luchtige tips voor bezoekers Goudse Haringparty...

3 July 2018, 11:41 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Goudse Haringparty staat voor vanmiddag op het menu. De ingrediënten voor een geslaagd event zijn op voorhand aanwezig: interessant gezelschap, veel ondernemers, live muziek, zomerse hapjes, zorgvuldig geselecteerde wijnen en natuurlijk … De Hollandsche Nieuwe.

De Hollandsche Nieuwe staat centraal. Ofwel de nieuwe haring. Met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag ging het haringseizoen officieel van start. Sindsdien is de vette Hollandse Nieuwe overal in het land te krijgen. En vanmiddag dus volop op één van de mooiste ‘verborgen plekjes’ in Gouda, namelijk in het voormalig historische Weeshuis uit 1642.



,,De Goudse Haringparty is voor iedere Goudse ondernemer de ideale gelegenheid om zijn of haar netwerk te versterken en uit te breiden! Het is proeven, praten en genieten bij de Goudse Haringparty”, aldus Marieke Kreuzen (midden op de bovenstaande foto), directeur van Ruimbaan Uitzendbureau, als hoofdsponsor van de Goudse Haringparty van de partij.



Genieten. Of toch niet? Immers, nog voordat je gesprekspartner zijn mond opentrekt, ruik je het al. Een penetrante, zilte, bijna rotte lucht. Een broodje haring (met wellicht ui en augurk) kan de haringeter urenlang blijven achtervolgen. Maar valt er eigenlijk iets tegen te doen? Hoe kan je van die gore haringlucht afkomen? Wat te doen aan een penetrante haringgeur uit je mond?



Een paar handige en luchtige tips voor de Goudse ondernemers die straks als haringen in een ton de Goudse Haringparty zullen bezoeken.
Peterselie eten, wordt als remedie genoemd. Een flinke mond vol, goed kauwen en het dan uitspugen. Dat neutraliseert de geur.

Ook goed poetsen, stoken en je tong schrapen kan de geur wat verminderen, adviseren mondhygiënisten. Zorg dat je mond vooraf gereinigd is. Als er al bacteriën in je mond zitten, kan dat chemische reacties opleveren waardoor de geur nog sterker wordt.

Voor de haringeter zelf is het lastig te bepalen of die naar haring ruikt. Je wordt één met de geur en je hebt het zelf niet meer door. Kortom, als je met zijn allen haring eet, neutraliseert dat de haringlucht. Zijn we er meteen van af.

Toch is het, ondanks de penetrante geur, niet gek dat veel Nederlanders haring lekker vinden. Het is een soort heldhaftigheid. De textuur, het mondgevoel en de zoute smaak vinden we lekker. De beetje rare geur nemen we dan op de koop toe.