Keurslager Coen van de Geest in het winkelcentrum Bloemendaal in Gouda is er de man niet naar om aandacht te vragen voor zichzelf. Maar, bij het 35 jarig bestaan van zijn zaak, op 17 november, wil hij wel stilstaan. Gouds Dagblad praat met hem.
Coen van der Geest (56) is al 35 jaar lang, zes dagen per week de vertrouwde verschijning achter zijn hakblok in de slagerij in het Winkelcentrum Bloemendaal. Niet alleen is hij op die plek de vakman bij uitstek, hij is ook vraagbaak voor de klanten, van wie hij er velen persoonlijk kent. Een grote, trouwe klantenkring is de weerspiegeling van wat Coen van der Geest van het familiebedrijf heeft weten te maken: een ambachtelijke speciaalzaak met oog voor trends en ontwikkelingen en met echte belangstelling voor zijn klanten.
17 november 1985
Op 17 november 1985 opende Slagerij Van der Geest de deuren met de 21-jarige Coen als ondernemer aan de start van ongewis avontuur, maar met passie voor het vak en met steun van de familie. "Mijn vader heeft er voor kunnen zorgen dat hij zijn drie kinderen en zijn schoonzoon kon helpen bij het openen van een eigen zaak".
Het slagersvak zit in de familie, de grootvader van Coen begon in 1928 met en slagerij in Rijpwetering, zijn vader startte in Haarlem in 1960. Coen kreeg en greep zijn kans om in Gouda te beginnen, na de Slagersvakschool te hebben afgerond en de kunst van zijn vader en broers te hebben afgekeken. Vanaf de eerste stappen als ondernemer kon Van der
Geest rekenen op de steun van zijn familie en in de eigen zaak op de steun van zijn vrouw Janine en van medewerker van het eerste uur Cor Bellekom. Keurslager Van der Geest geeft werk aan het ondernemersechtpaar en 22 medewerkers.
Dierenwelzijn
Het voortdurende streven naar de beste kwaliteit vlees en vleeswaren werd geïllustreerd door het gebruik van vlees van eigen koeien, dat via de eigen slachterij geleverd werd aan het groeiende aantal Van der Geest-slagerijen in Haarlem, Schalkwijk en Gouda. "Wij zochten altijd naar de beste kwaliteit vlees van koeien die een rustige groei hadden doorgemaakt, die niet snel waren ‘afgemest’: heel traditioneel, maar dat proef je", aldus de jubilaris. De veronderstelling dat deze kwaliteit wel forse prijs zal vergen wordt door Van der Geest bestreden: "Met onze topkwaliteit zitten we qua prijs maar net boven die van de supermarkten."
De eigen vleesproductie is er niet meer, maar bij het selecteren van een slachterij voor de bedrijven van de familie Van der Geest golden en gelden dezelfde hoge kwaliteitseisen. Ook de aandacht voor het dierenwelzijn is geen loze kreet. Van der Geest: "Als dieren een goed leven hebben gehad, veel buiten in de wei hebben kunnen zijn en met zorg zijn gevoederd dan proef je ook dat in het eindproduct terug."
"Heel veel producten worden tegenwoordig ‘ambachtelijk’ genoemd, maar onze familie geeft daar echt invulling aan", vertelt Coen. "Dat zie je aan onze vleeswaren. Broodbeleg,
kookworst, rookworst, grillworst, soepen en kant-en-klaar maaltijden worden door de drie zaken van Van der Geest zelf gemaakt. "We hebben daarvoor een coöperatie gevormd en leveren allemaal onze specialiteiten aan elkaars zaken." Zo is de zaak in Gouda de leverancier van alle gerookte producten voor de speciaalzaken van de familie.
Vers en kant-en-klaar
Naast de aandacht voor het zelf maken van vleesproducten, dat de term ‘ambachtelijk’ werkelijk inhoud geeft, noemt de ondernemer nog een trend. "Onze klanten zijn door de jaren heen steeds meer maaltijden gaan vragen die alleen moeten worden opgewarmd." Daarbij als eerste natuurlijk de oer Hollandse gehaktballen, maar ook Italiaanse gehaktbroden, witlofschotels, macaroni-varianten en bijvoorbeeld de eigen lasagne. Van eerst een hoekje van een vitrine is er nu een drie meter brede toonbank met een grote variatie aan kant-en-klaarmaaltijden te bewonderen.
Bestuurder van het winkelcentrum
Coen van der Geest is al jaren betrokken bij het bestuur van Winkelcentrum Bloemendaal, hij is bestuurslid van de ondernemersvereniging en van de Vereniging van Eigenaren. De totale renovatie van 2008 tot 2010, de verbeteringen en uitbreidingen van het winkelcentrum, Van der Geest heeft daaraan mede vorm gegeven. ‘Bloemendaal’ is vanaf het begin een winkelcentrum geweest dat een wijk-overstijgende functie had. Klanten komen uit heel Gouda, uit Reeuwijk en Bodegraven naar de aantrekkelijke samensmelting van drie supermarkten, twee bakkers, twee viswinkels, een kaasspeciaalzaak, een groentewinkel en een kip-speciaalzaak. Voeg daarbij de non-food bedrijven als de kappers, de kledingwinkels, de zogenoemde readshops en de opticiens en het reisbureau. "De aantrekkelijkheid van dit winkelcentrum is de mooie mix tussen de grootwinkelbedrijven en de speciaalzaken", zegt Coen. Hij kan ’t weten, want hij is de langst zittende ondernemer daar.
Toekomst
Over de toekomst van het winkelcentrum is de jubilaris optimistisch. "De wijk-overstijgende functie zal verder toenemen, de aantrekkelijkheid van de mooie speciaalzaken, naast de ‘convenience stores’, als de supermarkten en niet te vergeten het gratis parkeren op het parkeerdek en een het grote parkeerterrein aan de Ridder van Catsweg zullen trekpleisters blijven. Een troef daarbij is de toenemende bereidheid van de ondernemers om samen te werken aan de verbetering van het totaalaanbod, ook op maatschappelijke thema’s als duurzaamheid. We zijn zo een sterke gesprekpartner voor bijvoorbeeld de gemeente."
Trend: minder maar beter
Een onderwerp dat Coen van der Geest na aan het hart ligt is de verandering in de houding van de consument ten opzichte van vlees. "Daar spelen we op in, dat willen en dat moeten we. Dat doen we door altijd te letten op de duurzame manier waarop het vlees wordt geproduceerd, op de diervriendelijke behandeling en altijd te voldoen aan de strenge eisen van keurmerken. Wij leveren geen kip uit de bio-industrie, maar het erkende Gildehoen, wij leveren uitsluitend varkensvlees dat het keurmerk ‘Duurzaam Varkensvlees’ heeft. De consument is bereid om voor die kwaliteit te betalen. Misschien minder vlees, maar wel beter vlees, dat is de trend waarin wij voorop gaan."
Coen van der Geest mag dan al 35 jaar in het Winkelcentrum Bloemendaal de scepter zwaaien in zijn slagerij, hij gaat nog wel even door. "Maar", zegt hij, "natuurlijk denk ik na over mijn opvolging, op termijn. Ik vind het echt top dat ik dat nadenken kan doen samen met mijn vrouw, die een onmisbare rol op de achtergrond speelt en met mijn medewerkers", besluit hij.