Hoe gaan we dit uitleggen?

22 October 2021, 19:15 uur
Lokaal , Maak Gouda Duurzaam

De Reeuwijkse Peggy Munnikhuis is in augustus 2019 een project gestart: het doorgeven van het boek van Jelmer Mommers over klimaatverandering, genaamd: ‘Hoe gaan we dit uitleggen’. De lezer geeft het boek door. Eind 2021 wisselen de dan inmiddels 700 lezers van het boek van gedachten over klimaatverandering. Dat gebeurt op zondagmiddag 12 december in De Goudse Schouwburg.

Munnikhuis begon op eigen houtje het Doorgeefboek-initiatief rondom het klimaatboek ‘Hoe gaan we dit uitleggen, onze toekomst op een steeds warmere aarde’ van Jelmer Mommers. Inmiddels heeft zij 70 boeken gekocht en willekeurig in haar omgeving uitgedeeld. Mensen krijgen het boek gratis (er zijn ook e-books of luisterboeken) op voorwaarde dat ze het lezen en weer doorgeven.

Het doel van het initiatief is bewustwording creëren, maar ook perspectief bieden als het gaat om klimaatverandering. Tot op heden doen er 700 mensen door heel Nederland mee.

Dit initiatief sluit zij af met een Klimaatbijeenkomst voor alle lezers in de Grote zaal van de Goudse Schouwburg op zondagmiddag 12 december. Het doel van de Klimaatbijeenkomst is geïnspireerd raken door de mogelijkheden die er zijn om de klimaatverandering aan te pakken. Vol ideeën de deur uit!

Sprekers
De topsprekers tijdens deze bijeenkomst zijn:

- Jelmer Mommers schrijver van het klimaatboek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’. Over wat er allemaal is gebeurd met betrekking tot klimaatverandering in de twee jaar na het schrijven van zijn boek.

- Marjan Minnesma directeur van Urgenda.  Over haar visie en actieplannen om de energietransitie te versnellen. En in het nieuws geweest met de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat.

- Lucas de man van Stichting Nieuwe Helden. Betrokken bij projecten als ‘Circular & Biobased Building’ en ‘Design by Nature’. Over de mogelijkheden van de natuur om een nieuwe, duurzame wereld vorm te geven. Door gebruik te maken van ondermeer eieren, popcorn, paddenstoelen, zeewier, bacteriën en schimmels. Met wanden van hennep,  LP’s van bloed en stoelen van poep! 

Verder zijn er verschillende korte pitches op het gebied van duurzaamheid over onderwerpen als een voedselbos, een energiecoöperatie en een presentatie over duurzaamheid in
het onderwijs. Vragen vanuit de zaal aan alle sprekers zijn mogelijk.

En napraten in de foyer. Met de mogelijkheid om verder in gesprek gaan met de sprekers, ook van de verschillende pitches. De bijeenkomst is van 13u00-15u15 (inclusief pauze). Napraten is van 15u15–17u00.

De toegang is gratis. Voorwaarde voor de toegang wás het lezen van het klimaatboek. Echter vanwege het versoepelen van de corona maatregelen, mogen zalen weer volledig open. Hierdoor zijn de voorwaarden ook wat aangepast. Lezen is wel mogelijk maar niet meer verplicht (je wordt niet overhoord).

Voor aanmelden voor de Klimaatbijeenkomst, het verkrijgen van het boek, e-book of luisterboek en voor verdere informatie stuur een e-mailberichtje naar: [email protected].

Zie ook de uitzending van RTV Gouwestad waarin Jacqueline Jonker in gesprek gaat met initiatiefneemster Peggy Munnikhuis.