mainImage

Waterbedrijven: tekort aan drinkwater dreigt

25 september 2022, 23:14 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Zonder maatregelen dreigt in Nederland over enkele jaren een tekort aan drinkwater, de grenzen van de drinkwatervoorziening zijn dan bereikt. Alle tien waterbedrijven in Nederland moeten vóór 2030 meer drinkwater produceren om te kunnen voldoen aan hun wettelijke plicht drinkwater te leveren.

Daarvoor moeten de inname, zuivering en distributie van water worden opgeschaald. Drie bedrijven hebben dat zelfs "per direct" al nodig: Dunea, Vitens en Waterbedrijf Groningen. Dat stelt de vereniging van waterbedrijven Vewin in een intern document over het zeker stellen van de drinkwatervoorziening, schrijft NRC.

"Dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet", aldus de notitie. "Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende bevolking en economie. De beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens. Toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater."


Door: ANP | Foto: ANP