Na het WK afstanden besloot Ireen Wüst meteen langs te gaan bij de man en het dochertje van haar overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom. "Om mijn medaille aan Lynne te geven. Die krijgt ze symbolisch op haar verjaardag. Ik hoop dat ze later, als ze wat ouder is, er trots op is", vertelde Wüst dinsdagavond in De Wereld Draait Door. Daar maakte ze ook bekend dat ze samen met de andere leden van het zogeheten Team Nuit een stichting heeft opgericht tegen longkanker. Ook voor Paulien en voor vele anderen... "We waren iets kleins van plan, maar inmiddels heeft het zoveel lading gekregen, dat we het groter gaan aanpakken...
Schaatsster Ireen Wüst maakte afgelopen weekend tijdens het WK afstanden in Inzell grote indruk door op emotionele wijze de 1500 meter op haar naam te schrijven. Ze deed het voor haar overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom uit Den Haag. En hoe...
Het was voor vijfvoudig olympische kampioen Ireen Wüst haar meest beladen race ooit. Die 1500 meter op het wereldkampioenschap in Inzell. "Ik wilde dit zo graag. Voor Paulien en voor iedereen die Paulien lief had”, legt ze uit. Het was de bedoeling dat Van Deutekom als toeschouwer ook naar het WK in Inzell zou gaan. Met een vriendinnenclub (Team Nuit, rond de andere Goudse schaatster Andrea Nuit) ging zowel Wüst als Van Deutekom altijd samen op wintersport. Toen bekend werd dat Van Deutekom ziek was, ging dat nu niet meer door. Besloten werd om in plaats daarvan naar het WK in Inzell te gaan. ,,Helaas werd dat zonder Paulien.”
Met een middelvinger naar die rotziekte reed Ireen Wüst zondag na haar WK-zege op de 1500 meter over de ijsbaan van Inzell. Ze 'vierde' het moment met een opgestoken middelvinger, waaraan een gele ring blonk. "Als symbool voor onze vriendschap. Geel was de lievelingskleur van Paulien", legde Wüst dinsdagavond uit bij De Wereld Draait Door. "Normaal ben ik niet van de middelvinger, maar dit was Pauliens teken tegen de kanker. De ring moest van Paulien om de middelvinger als teken tegen de kanker. Omdat we deze strijd gingen winnen, maar helaas mocht dat niet zo zijn", vertelde Wüst. "Deze overwinning is voor Paulien, ik houd voor altijd van haar."
Van Deutekom overleed begin dit jaar op 37-jarige leeftijd. De Haagse topschaatsster, die opgroeide en trainde in Gouda, laat een dochtertje en een man na. Wüst en Van Deutekom waren al jaren de beste maatjes. "Sinds 2005, via het schaatsen. We woonden ook letterlijk naast elkaar. Ze was mijn 'buuf'. We deden en deelden alles samen. Een mooiere vriendschap kun je je niet wensen..."
Wüst had voor aanvang van het WK afstanden 'geen idee' hoe haar vorm was. Tenslotte stonden de laatste maanden voor haar volledig in het teken van de ziekte van Van Deutekom en de uitvaart van haar hartsvriendin. Dit alles raakte haar diep. "Normaal schaats je zo'n toernooi als dit voor jezelf, maar ik wilde dit zó graag doen voor Paulien en iedereen die haar liefhad... Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest."
"Het was een hele gekke dag”, legde Wüst uit. De vriendschap tussen de twee gaat terug naar 2005. ,,We deden alles samen behalve ontbijten en slapen.”
Des te meer wilde ze op het WK winnen, precies elf jaar nadat Van Deutekom wereldkampioen werd op diezelfde afstand. ,,Dat wist ik gelukkig op dat moment niet", bekende Wüst.
Uiteindelijk finishte ze 'haar' afstand, de 1500 meter, in een tijd van een minuut en 52,81 seconden. "Een dijk van een tijd..." Dat bleek ook. Niemand kwam in de buurt van de tijd van Wüst. Goud was haar deel. "De mooiste medaille uit mijn carrière', benadrukte de Goirlese schaatsster.