Wist je dat elk huishouden gemiddeld 92 elektrische apparaten heeft en dat al deze apparaten heel goed gerecycled kunnen worden? Wist je dat je de apparaten kunt inleveren bij een milieustraat van Cyclus? Wist je dat er in 2018 ten opzichte van 2015 ruim 60 miljoen kilo meer elektrische apparaten zijn gerecycled? Alles over milieubewuster omgaan met je apparaten, zie je in het bovenstaande filmpje.
Via Wecycle kun je meehelpen om grondstoffen uit alle kleine (en grote) elektrische apparaten terug te winnen. Voor kleine elektrische apparaten geldt dat meer dan 80% van de materialen opnieuw kunnen worden gebruikt. Door recycling worden schadelijke stoffen verwijderd en grondstoffen behouden, zodat we ook in de toekomst apparaten kunnen blijven maken en gebruiken. Inleveren is terugkrijgen!
Nationale Recycle Week
De Nationale Recycle Week is van 14 tot en met 21 oktober. In deze week vraagt ook Cyclus Gouda extra aandacht voor het recyclen van elektrische apparaten en spaarlampen.
De Nationale Recycle Week ging van start met de campagne 'Iedereen Recyclet'. Een week lang doen producenten, winkeliers, bouwmarkten, supermarkten, elektro-retailers, kringloopwinkels, gemeenten en inzamelinstanties een oproep aan iedereen die op het werk of thuis nog oude apparaten heeft rondzwerven om deze (als ze niet meer gerepareerd kunnen worden) weg te brengen naar één van de gemeentelijke milieustraten of 10.000 inzamelpunten in Nederland.
Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trapte de Nationale Recycle Week zelf af en roept iedereen op zijn oude elektrische apparaten, mobiele telefoons en verlichting in te leveren bij een van de vele inzamelpunten. Op het ministerie kunnen de medewerkers zelf het goede voorbeeld geven, door hun oude elektrische apparaten, verlichting en telefoons in te leveren in de speciaal geplaatste inzamelbakken op het ministerie.
Urgentie
Dat er speciaal een week georganiseerd moet worden om burgers extra te attenderen op verantwoorde inzameling, onderstreept de urgentie van de alsmaar groeiende berg kapotte elektronica en verlichting die blijft liggen of in de grijze vuilnisbak verdwijnt. Indien apparaten niet goed worden geryclet is die slecht voor het milieu, staat dit het herwinnen van kostbare grondstoffen in de weg en kunnen componenten niet worden hergebruikt voor andere apparaten, stelt de organisator van de week Heel Holland Recyclet.
Jan Kamminga, voorman van Heel Holland Recyclet benadrukt: "Met het correct inleveren van je eigen e-waste begint de positieve impact die iedereen als individu kan hebben op het milieu en de klimaatverandering. Elke keer als je een elektrisch apparaat of kapotte lamp bij een inzamelpunt inlevert zorg je ervoor dat die spullen niet gewoon bij het reguliere afval verbrand worden en dat je bijdraagt aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen (waaronder edelmetalen), denk aan goud dat in mobiele telefoons zit. En dat vermijdt dat we onze aarde onnodig moeten belasten met de winning van nieuwe grondstoffen. Daarom zeggen we in de campagne: 'Iedereen recyclet'. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat iedereen het kan."