Er komt een otter bij de dokter...

30 November 2018, 09:34 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Elke dag worden er vele dieren gewogen op de knusse weegschaal van de dierenarts van Dier Medisch Centrum Gouda.

Maar donderdag hadden ze wel heel bijzonder bezoek en een heel bijzondere gast op bezoek: Pip de Otter kwam even checken of ze nog mooi op gewicht was!

Pip is een wilde otter, en zeker geen tam exemplaar. Ze was net als de hond keurig daarom strak aangelijnd.

,,Nee, Pip is zeker geen tamme otter", zo waarschuwt Pia Cuijpers, de eigenaresse van het beestje. ,,Dat we Pip mogen opvoeden is zeer bijzonder en uitzonderlijk. Het kan ook niet en het mag ook niet. De reden dat mijn vriend en ik de otter in huis hebben is dan ook zeer bijzonder. Maar om Pip thuis op te voeden verlangt van ons veel aanpassingen in het huis en in de omgang met andere mensen die over de vloer komen."

Pia werkte tot voor een paar jaar terug als dierenverzorgster bij een dierenpark. ,,En daar kreeg een ottervrouwtje op een gegeven moment heel veel jongen. Zoveel dat het vrouwtje niet al haar jongen melk kon geven. Een van de jonge ottertjes die het slachtoffer leek te worden is Pip. Pip was op sterven na dood, toen de eigenaar van het park een noodoproep deed of wij thuis in Gouderak voor Pip wilden zorgen", zo verklaart Pia.

En dat heeft Pia geweten. ,,We hebben Pip vanaf het begin af aan om de drie uur gevoegd. Zowel overdag als 's nachts. En hij heeft het uiteindelijk overleefd... Maar zorg blijven we hem geven en heeft zij ook nodig..."

Het was eigenlijk de bedoeling dat Pip terug zou worden gebracht naar het park en naar zijn familie. ,,Otters zijn hele sociale dieren. Die heel erg aan elkaar hangen en aan elkaar gehecht zijn. En ook hun eigen ottertaal spreken. Pip evenwel, had zijn oren en ogen nog dicht, toen we haar bij haar moeder moesten weghalen. Zij heeft de taal nooit gehoord en gesproken. Ze heeft de taal ook niet kunnen leren. Pip zou dan ook niet meer aarden bij zijn familie. Los van de vraag of ze nog geaccepteerd wordt door de groep..."Aan de andere kant ziet Pip de van oorsprong Limburgse Pia nu als haar moeder. ,,Ze hecht heel veel waarde aan me. In de hiërarchie sta ik boven het mannetje. Ik dat merkt mij vriend regelmatig. Als ik weg ben, wil Pip hem nog wel eens bijten. Tam is Pip dan ook zeker niet. En dat zal ze ook zeker niet worden. Verder is ze heel beweeglijk en maakt ze eigenlijk alles kapot wat los en vastzit. Nee, een huisdier kan ik haar ook zeker niet noemen. We hebben een tuin met een vijver voor haar gemaakt. En boven heeft Pip - met Rox het stinkdier en Sam de kat - een aparte kamer met een kattenbak en krabpaal. Maar het blijft een beestje met gebruiksaanwijzingen..."https://www.facebook.com/piptheotter/videos/291203175069889/

Later meer over Pip, de otter...

Zie ook  www.facebook.com/piptheotter/