Janny en Robèrt van onder meer het t.v.-programma Heel Holland Bakt kwamen vorige week langs bij siroopwafelbakkerij Van Vliet. Zij brachten siroopwafelbakkerij Van Vliet een bezoek tijdens Gouda bij Kaarslicht, afgelopen vrijdag 13 december. Dit om siroopwafels te maken en te bakken met gastheer Mike van den Berg en hem uit te horen over het inmiddels wereldwijd bekende Goudse koekje. Er werden meteen opnames gemaakt voor het programma van Omroep Max.
"Janny is al vaker bij ons op bezoek geweest. Voor Robèrt was het de eerste keer. Maar hij had al het een en ander over ons vernomen van en via Janny", vertelt Mike van den Berg. "Ze kwamen een kijkje achter de schermen nemen. Kijken welke ingredienten we gebruiken, hoe we de siroopwafels maken en hoe we ze in de markt zetten. En die afzetmarkt wordt steeds groter. Ik ben onlangs nog in Dubai geweest. Om maar een voorbeeld te geven."
Sinds 1864
Siroopwafelbakkerij Van Vliet maakt al siroopwafels sinds 1864. Mike is de zesde generatie Van Vliet, zijn vader Ton is nog altijd eigenaar van de zaak. "We weten inmiddels goed, en wellicht als de beste, hoe we een siroopwafel moeten maken en bakken. Maar het is voor ons een hele eer om Janny en Robèrt in de winkel te hebben. Robèrt is een vakman, een meester pattisserie. Ik heb veel respect en bewondering voor hem. Bijzonder natuurlijk, dat hij het nodige van je wil weten over het maken van siroopwafels. Siroopwafels die nu helemaal in de picture staat in Amerika. Aangejaagd door de basketballers daar...", aldus Mike, die van Robèrt de nodige complimenten kreeg over de gedreven en enthousiaste wijze waarop hij zijn vak bedrijft.
Start nieuw seizoen
Het 7e seizoen van Heel Holland Bakt, Janny, Andre en Robèrt, is afgelopen zondag 15 december gestart. Dit seizoen wordt er, net als in 2018, een extra aflevering geserveerd. Dat betekent dat je niet 8, maar 9 zondagen gebakken zit. In de eerste aflevering probeerden 50 amateurbakkers Janny en Robèrt te overtuigen van hun bakkwaliteiten. Dit deden zij op een heuse Heel Holland Bakt-Braderie! Nadat ze hun thuisgebakken spektakelstuk in hun eigen bakkerskraam hadden klaargezet, kwam de jury langs voor een praatje. En uiteraard om te proeven! Hierna volgde een intensief bakkamp bij Robèrt. De 10 bakkers die de strenge selectie het best doorliepen, kregen hun persoonlijke bakschort, en mogen de tent in om te strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland van 2019 – 2020.
Bij de tweede aflevering gaat de enige afvalwedstrijd waar je van aankomt verder zoals je gewend bent. De 10 bakkers gaan aan de slag met het thema kerst. Ze moeten een kerstboom van koekjes maken; deze koekjeskerstboom moet minimaal 30 centimeter hoog worden. Na deze zoete centimeters wagen de amateurbakkers zich aan de kunst van broodsterren bakken tijdens de technische opdracht. Het spektakelstuk wordt geen normale taart, maar een kerstdesserttaart!
Tijdens de Oud & Nieuw-aflevering staan er 9 overgebleven amateurbakkers in de tent. Wat past er beter bij de jaarwisseling dan een Goud & Nieuwtaart? Met deze signatuuropdracht starten de bakkers. Vervolgens maken ze tijdens de technische opdracht: cannoli. En dan het spektakelstuk. 10, 9, 8 ,7... de bakkers maken een kloktaart!
Bakkers klaar? Zit klaar, ook weer op zondag 22 december. Kijk dan om 21.35 uur naar NPO 1.