Gouds Dagblad | De Goudse Eend in Café Top 100

De Goudse Eend in Café Top 100

mainImage

De Goudse Eend staat in de Café Top 100. En wel op nummer 56!

Maandagavond werd de ranglijst van de honderd beste Nederlandse cafés bekendgemaakt door vaktijdschrift Misset Horeca.

"Er hangt een duidelijk bord met tapbieren aan de muur bij De Goudse Eend, en de kaart zelf ziet er overzichtelijk uit met veel verschillende bieren”, staat in het blad die Misset Horeca heeft uitgegeven. ”Biertjes worden netjes getapt en met een vrolijk ‘alsjeblieft’ worden ze voor ons op viltjes neergezet, met het beeldmerk naar ons toe gedraaid. Zo zien we het graag”.

Beste Café
Aan de Café Top 100 doen ieder jaar tientallen Nederlandse cafés mee. Dit jaar was Rotterdam de grote winnaar met zeker acht cafés in de top 100. De strijd voor de felbegeerde titel van 'Beste Café' wordt niet alleen in de grote steden uitgevochten. Zo wist eetcafé de Voogd uit Sassenheim een sterke vijfde plaats te behalen. De Klomp uit Delft - ook nog eens het oudste café van de stad - stond op de elfde plaats. Ook De Sjees uit Delft stond op de lijst, alleen iets lager met plek nummer 27. Het Leidse Olivier moest het doen met de 29ste plaats. De regio doet het wel vaker goed in de ranglijst, maar een eerste plaats werd slechts eenmaal behaald.

De lijst wordt bepaald tijdens verschillende rondes. Eerst gaat de jury anoniem langs bij alle deelnemers - die zichzelf moeten aanmelden - om te kijken hoe het café er op alle fronten voor staat. Juryleden kijken naar de medewerkers, de service, de hygiëne en de kwaliteit van het eten en drinken dat er geserveerd wordt. Tijdens de tweede ronde gebeurt dit nogmaals, maar dan met anonieme 'mystery guests' die het café evalueren vanuit het perspectief van een gast. Bij de derde ronde kondigen de juryleden zich van tevoren aan en wordt er een kijkje genomen achter de schermen. Aan het einde krijgen alle deelnemers een scorekaart met daarop de plus- en minpunten zodat er verbetering kan plaatsvinden.