Bij Ons naar binnen bij Buiten, eten+drinken

7 June 2019, 19:36 uur
Uitgaan
mainImage
Pieter van Vliet, Parole

“Een ieder is Bij Ons van harte welkom om Buiten, te eten en te drinken”, zo sluiten Maurice Camfferman en Steve Hobbs het interview met Gouds Dagblad af. En daarmee slaan ze onbewust en creatief twee vliegen in één klap. Per 1 mei zijn Maurice en Steve namelijk eigenaar van twee prachtige Goudse horecagelegenheden: Restaurant Bij Ons en Buiten, eten+drinken. 
  
Vorige maand namen Maurice en Steve de sleutel van het pand van André Hemerik over. En daarmee de naam Buiten, eten+drinken, de inboedel, het personeel en de leveranciers. “De crew staat. Het is een fantastische ploeg personeel. Eén van mijn weinige voorwaarden was dat ze allemaal mogen blijven. Vier mensen in vaste dienst en de  part-time krachten. En daar zijn Maurice en Stephen in meegegaan”, aldus André in zijn afscheidsgesprek. “En Buiten is af. We hebben de toiletten verbouwd, er is een nieuwe vloer gelegd. Alles is mooi en goed, hoe het moet zijn. Het is echt af. Buiten is af. Maurice en Steve komen in een gespreid bedje...” 

Tegen het licht 
Maar daar dachten Maurice en Steve toch iets anders over. Maar ook de Omgevingsdienst Midden Holland. “Je begint iets opnieuw en dan komen ze toch grondig rondkijken en houden ze alles tegen het licht. En dan vind je altijd wel wat. En van het een komt dan het ander…” 
  
“We wilden eigenlijk niets aan de zaak en inrichting veranderen. Sleutel in de deur draaien en gas geven. En ja, dan loop je door de zaak en dan kom je toch dingen tegen. Wat wil je: het pand is 25 jaar oud. Verder wilden we alles zoveel mogelijk bij het oude houden, maar toch ook een beetje onze stempel erop drukken…” 
  

Binding met de zaak
Zo zijn Maurice en Steve en de crewleden (“Je doet het samen. Met die betrokkenheid en samenwerking krijgen ze nog meer gevoel en binding met de zaak”) twee weken aan het verbouwen geweest. “Om het oude niet uit het oog te verliezen, hebben we de muurschilderijen teruggebracht in grote schilderijen van de vier jaargetijden. Verder hebben we de voorwand van natuursteen gemaakt, heeft de bar een zinkenblad gekregen, hebben we de wanden een andere kleur gegeven en de letters Buiten, eten+drinken aangebracht, hebben we de keuken aangepakt, zijn de toiletten aangepast en afgescheiden en hebben we nieuwe lampen opgehangen...” 
  
Maurice (38) en Steve (47) zijn bekenden in de Goudse horeca. Zowel van elkaar als bij hun collega’s. Beiden zitten al heel wat jaren in de horeca, in Gouda en daarbuiten. Maurice deed ervaring op bij De Beursklok, Scheeps, De Zalm, Gewoon Gouda en Praq in Ouderkerk aan den Amstel. Steve werkte bij De Zalm, De Beursklok, bij Buiten, eten+drinken (twee keer), Paris Match en Hotel Des Indes in Den Haag en Rosarium in Amsterdam.   
  
Derde keer 
Steve is voor de derde keer terug bij Buiten, eten+drinken. Vierentwintig jaar geleden voor de eerste keer en elf jaar geleden voor de tweede keer. Steve: “Ik kreeg een zoontje en wilde het wat rustiger aan doen. Toen belde André me. Vier dagen in de week en terug bij mijn oude maatje. Ja, ik zie André als mijn grote leermeester en vriend. Maar meer nog als een vader figuur. Ik heb heel veel van hem geleerd. Vooral spreekwoorden en gezegden…” 
  
Overtocht
Dertig jaar geleden maakte Steve de overtocht van Engeland naar Nederland, Gouda. Hij begon bij De Zalm. Daarna bij De Beursklok waar hij zijn maatje Maurice leerde kennen. Daar deed Maurice de afwas en Steve stond als kok in de keuken. “We hebben altijd contact met elkaar gehouden.  En altijd praten over eten en wijn hoe dit mooi te kunnen combineren. En we hebben altijd gezegd, dat we samen ooit een horecagelegenheid zouden beginnen…” 
  
Gelegenheid 
En die horecagelegenheid diende zich aan. Het pand dat diende als party-locatie van Vidoq, vormalig Scheeps. “Het pand kwam vrij en daar zijn we ingestapt. En dat concept sloeg vanaf het begin aan. Bij Ons loopt als een gek. We hebben 6 jaar geleden het pand naast ons gekocht en toen zijn we van 40 naar 70 couverts gegaan. De organisatie staat. We hebben een waanzinnig team onder leiding van Bas Dekker en Joey Stay. We waren eigenlijk wel toe aan een nieuwe stap en uitdaging…” 
  
“Toen kwamen we André bij Rrrollend Gouda tegen. Dat was twee jaar geleden. Toen hebben we 'nee' gezegd. Was niet het juiste moment. Vorig jaar vroeg hij het weer. En toen hebben we meteen 'ja' gezegd. Zondag gevraagd en donderdag erop in de tuin waren we eruit. Ik ben nog altijd verliefd op deze tent. Het gevoel van vroeger. Kriebels in de buik. Heerlijk”, glundert Steve. 
  
Toen de zaak rond was, moest André het aan zijn personeel vertellen: “Ze schrokken wel, toen hij het vertelde. We zijn meteen gevraagd of we een biertje kwamen drinken. Dat was meteen gezellig en onder ons. Dat zit en komt wel goed…” 
  
Sturing 
Zoals de afspraak was, namen Maurice en Steve het voltallige personeel over. “Logisch en fijn. Het zijn goede mensen. Ze zijn de ruggengraat van de zaak. Ze zijn sterk in de keuken en in de bediening. De basis was en is er dus al. We gaan daar langzaam sturing aan geven. Stapje voor stapje invoeren hoe wij de dingen en zaken doen en zien. Elkaar met onze ervaring en kennis en kunde versterken. Dit doen we uiteraard in goed overleg. Elke dag, aan het einde van de avond, zitten we bij elkaar om de gang van zaken met elkaar door te spreken. Waar lopen we tegenaan, wat zien we. En dat proberen te verbeteren. Dat komt goed. We zijn nu eenmaal vakidioten…” 
  
“We gaan ook personeelsleden van Bij Ons bij Buiten, eten+drinken laten werken. En andersom. Die verandering van werkomgeving werkt verfrissend en geeft wellicht ook weer andere inzichten en ideeën. Wij blijven ook beide heen en weer fietsen tussen beide vestigingen. Ik blijf hier en Bij Ons de voorkant aansturen. Steve is drie dagen bij Buiten en twee dagen Bij Ons.” 
  
In de smaak 
Buiten is een begrip. Dat staat. En de gast staat op nummer 1. “Daar hoeven we niets aan te veranderen. Buiten, eten en drinken valt al 25 jaar bij een ieder in de smaak. Dat zetten we graag voort. Buiten, eten+drinken gaat over (s)maken van eten. Onze aandacht gaat uit naar kopen, koken en bedienen. In de pannen roeren, lekker eten bereiden en een ieder een gezellige avond bezorgen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar in die eenvoud stoppen wij veel energie…” 
  
“Ons team biedt een ieder een informele gastvrije sfeer. De keukenbrigade zorgt voor een gevarieerde menukaart, waarbij alle aandacht uit gaat naar de herkomst van producten. Gelet wordt op het welzijn van dieren en waar mogelijk werken wij met biologische, regionale producten. Wij zoeken het mooiste product passend bij de prijsklasse van ons restaurant. Voor de bereiding van die mooie producten zetten wij onze vakkennis en creativiteit in. Dit is onze manier. We werken louter met streekproducten uit de regio. Die halen we bij boertjes en buurtjes uit de hele streek. Zo doen we zaken met een eigen visser, slager, jager, kaasboer een groenteboer. Daar komt onze gans, eend, snoek, en paling, vandaan. Veel biologisch. Dieren die het goede leven hebben gekend. Altijd vers. Al die contacten had André en die houden wij ook aan…” 

Oude en vertrouwde concept
Toegevoegd door Steve is ‘Thierry Rietveld’ uit Bodegraven. "Hij heeft zijn eigen slagerij en boerderij samen met zijn broer. Zij zorgen voor de welzijn van de dieren en dat proef je terug in hun mooie en smakvolle vlees zoals het Rund en Kalf... Zo zullen we nog wel wat dingetjes veranderen, maar we blijven in de lijn van het al oude en vertrouwde concept..."

“Een ieder is Bij Ons van harte welkom om Buiten, te eten en te drinken”, zo sluiten Maurice Camfferman en Steve Hobbs het interview met Gouds Dagblad nogmaals af.