Zoals we al schreven: eigenaar/chef-kok André Hemerik verlaat zijn restaurant Buiten, eten+drinken. Dit op de kop af na 25 jaar het restaurant te hebben gerund. Zijn kindje waarbij hij aan de wieg stond en dat hij met de paplepel en grote zorg heeft groot gebracht. Per 1 mei gaan de lopende zaken over op twee andere Goudse horecaondernemers, Maurice Camfferman en Stephen Hobbs, bekend van restaurant Bij Ons.
Wat Hemerik verder gaat doen, maken we later bekend. Hemerik staat nu voor een nieuwe uitdaging en daar heeft hij zelf voor gekozen: ,,Dit wordt opa’s laatste kunstje. Daar heb ik twee redenen voor. Mijn gezondheid. Ik heb artrose, slechte knieën. Net als zoveel andere koks. Wat wil je zes dagen in de keuken staan. De laatste jaren kook ik dat ook een stuk minder. Loop ik meer mee in de bediening. Van zeven uur tot in de kleine uurtjes. Ik ben toch al een hele tijd het gezicht van het restaurant. Ik ken veel mensen. Ze willen graag een praatje bij de gerechten. Heel leuk om te doen…”
Opvolger
“Verder zocht ik een opvolger. Ik had lange tijd mijn souschef Arno Greefhorst op het oog. Die had er ook zin in. Maar die wilde meer ruimte, letterlijk, en is inmiddels naar Drenthe verhuisd. Kansen voor andere opties. Ik had er zeven gemaakt. Die heb ik voorgelegd aan mijn accountant. De meeste ervan verdwenen meteen in de prullenbak. Wat er uitkwam, is dat we eigenlijk op dezelfde voet verder gaan. Met een nieuwe eigenaar-kok. En dat was makkelijk gezegd. Koks zijn heel dun gezaaid. Vooral de hele goede. Maar we hebben weer een goede gevonden. En ook meteen als nieuwe eigenaar. Twee vliegen in één klap. Ik ben er zeer blij mee…”
Voertje
“Ik heb enige tijd geleden een voertje gelegd in de Goudse vijfer en Stephen heeft daar op gebeld. Hij heeft hier acht jaar als kok gewerkt en is nog altijd verliefd op de tent. En dat wist ik. Uiteindelijk heb ik met Stephen en Maurice om de tafel gezeten. Zij hadden interesse en dus waren we er heel snel uit…”
Toen de zaak rond was, moest André het aan zijn personeel vertellen: “Ze schrokken wel, toen we het vertelde. We hebben meteen gevraagd of Maurice en Stephen hier een biertje kwamen drinken. Dat was gelijk gezellig en onder ons. Dat komt wel goed…”
Gespreid bedje
“Hoe gaan we het verder doen? Dat was de vraag. Ik wilde hoe dan ook mijn 25 jarige jubileum hier vieren. En dan ben ik er ook echt klaar mee. Dan is het af en klaar. We hebben de toiletten verbouwd, er is een nieuwe vloer gelegd. Alles is mooi en goed, hoe het moet zijn. Het is echt af. Buiten is af. Maurice en Stephen komen in een gespreid bedje. De crew staat. Het is een fantastische ploeg personeel. Eén van mijn weinige voorwaarden was dat ze allemaal mogen blijven. En daar zijn Maurice en Stephen in meegegaan. Vijf mensen in vaste dienst, 11 mensen part-time. Opluchting dat er voor hen niets veranderd en bij mij die druk niet meer te voelen…”
Roeren
“Buiten Eten + Drinken gaat over (s)maken van eten. Onze aandacht gaat uit naar kopen, koken en bedienen. In ons grachtenpand, in de binnenstad van Gouda, doen wij al 25 jaar wat wij het allerliefste doen: in de pannen roeren, lekker eten bereiden en je een gezellige avond bezorgen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar in die eenvoud stoppen wij veel energie…”
Streekproducten
“Ons team biedt een ieder een informele gastvrije sfeer. De keukenbrigade zorgt voor een gevarieerde menukaart, waarbij alle aandacht uit gaat naar de herkomst van producten. Gelet wordt op het welzijn van dieren en waar mogelijk werken wij met biologische, regionale producten. Wij zoeken het mooiste product passend bij de prijsklasse van ons restaurant. Voor de bereiding van die mooie producten zetten wij onze vakkennis en creativiteit in. Dit is onze manier. We werken louter met streekproducten uit de regio. Die haal ik bij boertjes en buurtjes uit de hele streek. Zo heb ik een eigen visser, slager, jager, kaasboer een groenteboer. Daar komt onze gans, eend, snoek, paling, reetje vandaan. Veel biologisch. Dieren die het goede leven hebben gekend. Altijd vers. Alles ga ik halen of komt naar mij toe, van oudsher. De vaatwaspoeder maakt mij niet uit waar het vandaan komt. Maar het eten zoek ik zorgvuldig uit. Al die contacten houden Maurice en Stephen ook aan…”
“Per 1 mei neem ik derhalve afscheid. Dan krijgen Maurice en Stephen de sleutel. En dan kom ik alleen nog terug als ze me nodig hebben. Ja, ik loop hier natuurlijk al 32 jaar rond. Ken elk hoekje en gaatje. Ik weet waar de stoppen zitten. En fijn, de andere voorwaarde: de naam Buiten, eten en drinken blijft. Eigenlijk blijft alles bij het oude. Alleen zonder mij…
25-jarig jubileummenu
Met Buiten, eten en drinken viert Hemerik deze weken zijn 25-jarige jubileum. En dat doet Hemerik op zijn eigen spontane en feestelijk wijze en bijbehorend menu. ,,Wij bestaan 25 jaar. Vier het met ons mee! Kom genieten van een feestelijk 4-gangen menu voor € 25,- of een compleet arrangement met bubbels bij ontvangst, passende wijnen bij de gerechten en koffie of thee voor € 25,- extra…”