Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eigenaar/chef-kok André Hemerik verlaat zijn restaurant Buiten, eten+drinken. Dit op de kop af na 25 jaar het restaurant te hebben gerund. Zijn kindje waarbij hij aan de wieg stond en dat hij met de paplepel en grote zorg heeft groot gebracht. Per 1 mei gaan de lopende zaken over op twee andere Goudse horecaondernemers, waarvan we binnenkort de namen bekend maken. Zo ook wat Hemerik nu gaat doen.
Met Buiten, eten+drinken viert Hemerik deze weken zijn 25-jarige jubileum. En dat doet Hemerik op zijn eigen spontane en feestelijk wijze en bijbehorend menu. ,,Wij bestaan 25 jaar. Vier het met ons mee! Kom genieten van een feestelijk 4-gangen menu voor € 25,- of een compleet arrangement met bubbels bij ontvangst, passende wijnen bij de gerechten en koffie of thee voor € 25,- extra…”
Erger wordt het niet
“Ik ben een geboren en getogen Gouwenaar. Op de Markt ook nog, dus erger wordt het niet…Dichtbij de horeca. En ja, ik zat er op jonge leeftijd al veel. Vanaf mijn 20-ste ben ik ook werkzaam in de horeca. En ik ben nu 58 jaar. Al met al 38 jaar. En 32 jaar als zelfstandig ondernemer, waarvan de laatste 25 jaar als chef-kok en eigenaar van Buiten, eten+drinken. Daarvoor en tijdens school en diensttijd in Le Granouille, De Tapperij bij Theo van Berkel. En toen kwam Nol van Velzen met de vraag of ik geen interesse had in zijn zaak. Hij was eigenaar van de bar-dancing The Frog. Maar vond het wel wat spannend. Hij vroeg of ik The Frog wilde overnemen. Op basis van huurkoop/pacht. In zes jaar heb ik The Frog afbetaald en was het van mij…”
The Frog runde André met zijn broertje Marco. Dat hielden ze zeven jaar vol. Nadat ze ingrijpende en kostbare geluidswerende maatregelen moesten treffen, hielden ze ermee op. Met het sluiten van The Frog ging niet lang daarna Buiten, eten+drinken open. Het restaurant biedt meer mogelijkheden tegen minder strenge eisen. Buiten, eten+drinken startte op 1 april 1994. Niet alleen in het weekeinde, maar de gehele week. “Meer mogelijkheden, minder stress. Het runnen van zo’n bar-dancing brengt toch de nodige onrust met zich mee. Neem dat maar van mij aan. En het vreet negatieve energie. Een restaurant is beter te behappen. Socialere tijden, leuker, gemoedelijker en gezelliger. Als kok ben je om 10-11 uur thuis. Als uitbater van een bar-dancing begin je dan pas.…”
Smaak
Buiten, eten+drinken viel meteen bij een ieder in de smaak. Zowel bij André, die van hobby professioneel kok werd, als bij zijn klanten. “Buiten Eten+Drinken gaat over (s)maken van eten. Onze aandacht gaat uit naar kopen, koken en bedienen. In ons grachtenpand, in de binnenstad van Gouda, doen wij al 25 jaar wat wij het allerliefste doen: in de pannen roeren, lekker eten bereiden en je een gezellige avond bezorgen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar in die eenvoud stoppen wij veel energie…”
“Ons team biedt een ieder een informele gastvrije sfeer. De keukenbrigade zorgt voor een gevarieerde menukaart, waarbij alle aandacht uit gaat naar de herkomst van producten. Gelet wordt op het welzijn van dieren en waar mogelijk werken wij met biologische, regionale producten. Wij zoeken het mooiste product passend bij de prijsklasse van ons restaurant. Voor de bereiding van die mooie producten zetten wij onze vakkennis en creativiteit in. Dit is onze manier. We werken het liefst met streekproducten uit de regio. Die haal ik bij boertjes en buurtjes uit de hele streek. Zo heb ik een eigen visser, slager, jager, kaasboer een groenteboer. Daar komt onze gans, eend, snoek, paling en ree vandaan. Veel biologisch. Dieren die het goede leven hebben gekend. Altijd vers. Alles ga ik halen of komt naar mij toe, van oudsher. De vaatwaspoeder maakt mij niet uit waar het vandaan komt. Maar het eten zoek ik zorgvuldig uit. Al die contacten koesteren we…”
Aanrader
“Daarnaast lees ik veel vakliteratuur. We experimenteren met recepten en ideeën. En ik ga vaak uit eten. Naar mooie, goede horeca. Waar je inspiratie op doet. Zoals Zino Urban Bistro in Rotterdam van Martijn Korvink. Een hele goede kok. Een aanrader. Wat hij maakt spreekt je totale smaakpalet aan. Bovendien zit er spanning in zijn gerecht.”
“En wat ik geproefd heb, neem ik dan graag mee naar Gouda. Om de crew en wellicht onze gasten kennis mee te laten maken. We hebben iedere dag even een onderonsje met de ploeg. Wie komt er eten, welke gerechten, welke wijnen en wat er verder ter tafel komt…. Zo doen we dat al jaren. En dat doen we niet voor niets. Zo zijn we nipt tweede geworden bij de Gouden Pollepel competitie, we behoren de afgelopen twee jaar tot de tien beste WijnSpijs-restaurants van Nederland, we krijgen een 8,9 bij The Fork, staan hoog genoteerd bij Tripadvisor. We hebben het allemaal gedaan…"