Welke teams hebben zich gekwalificeerd voor Euro 2024?

23 May 2024, 00:16 uur
Sport
mainImage
PR

De zomer van 2024 zal voor de sportliefhebber niet vlug vergeten worden. Er zijn dit jaar de Olympische Spelen, naar jaarlijkse gewoonte de Tour en dit jaar ook het EK 2024. Dat laatste is een voetbalfeest waar vele fans maanden naar uitkijken.
 
In deze blog komen we te weten welke landen strijden om voor minstens vier jaar de beste van Europa te worden. We kijken wie ze zijn, hoe ze zich konden plaatsen en wie de eventuele kanshebbers zijn.

Welke landen hebben zich kunnen plaatsen voor dit toernooi?
Na de vele wedstrijden in de voorronden blijven er uiteindelijk 24 landenteams over die de eindstrijd zullen uitvechten. Op 14 juli weten we deze felbegeerde trofee mee naar eigen land zal nemen. En zoals bij ieder toernooi zijn er favorieten en underdogs.
 
De media staan bol van pronostieken. Ook bij bookmakers moeten de analisten zich aan voorspellingen wagen. Daar zien we dat voor het wedden op EK er duidelijke voorkeuren zijn. Zij plaatsen Engeland als lichtjes favoriet tegenover Frankrijk. Het lijkt met een notering van respectievelijk 4.25 voor de Britten en 4.5 voor de Fransen een nek-aan-nekrace te worden. Duitsland als gastland geven ze als derde land de kans, maar de notering loopt hier wel al op naar 7.

De landen die zich rechtstreeks plaatsten via de voorrondes
20 landen konden zich rechtstreeks kwalificeren voor de eindronde van Euro 2024. Het zijn iedere keer de teams die als groepswinnaar en tweede eindigden in hun poule tijdens de voorrondes. En natuurlijk neemt het gastland, in dit geval Duitsland automatisch deel aan de eindrondes. Dat brengt on tot een voorlopig totaal van 21 landen.
 
Dit zijn de laureaten die aantreden na rechtstreekse plaatsing als eerste en tweede in hun poule:
Groep A: Spanje - Schotland
Groep B: Frankrijk - Nederland
Groep C: Engeland - Italië
Groep D: Turkije - Kroatië
Groep E: Albanië - Tsjechie
Groep F: België - Oostenrijk
Groep G: Hongarije - Servië
Groep H: Denemarken - Slovenië
Groep I: Roemenië - Zwitserland
Groep J: Portugal - Slowakije           

De drie overige deelnemers aan de eindronde van Euro 2024
Die tickets werden verdeeld tijdens de play-offs die in maart werden gespeeld. De groepswinnaars van UEFA Nations League 2022/2023 A, B en C, spelen tegen elkaar. Het reglement zegt dat wanneer een van deze teams zich rechtstreeks tijdens de voorrondes van Euro 2024 plaatste, het de runner-up is die de plaats inneemt.
 
Er wordt gespeeld in duels met directe uitschakeling. Om het verloop eerlijk te houden wordt er een loting gehouden over wie de thuiswedstrijd speelt. Hier kan een beetje geluk zorgen dat de steun van de twaalfde man de uitslag mee kan bepalen.
 
Op 28 maart wisten we dan uiteindelijk welke 24 landen gekwalificeerd waren voor Euro 2024. Deze drie waren de laatsten die een felbegeerde plaats in de eindronde bemachtigden:
 
Polen: winnaar play-offs A
Oekraïne: winnaar play-offs B
Georgië: winnaar play-offs C
 
Hiermee wist Nederland ook meteen wie de vierde tegenstander in hun groep werd. Zij spelen de eindronde tegen Frankrijk, Oostenrijk en Polen.

Ziet het er goed uit voor Nederland?
Met Frankrijk hebben we een ijzersterke tegenstander. De kans om groepswinnaar te worden is eerder klein. Maar het is ook zo dat iedere tweede van de groep ook naar de achtste finale gaat. Punten scoren tegen Polen en Oostenrijk zou voor een topteam als Oranje toch moeten kunnen. Maar zoals het cliché zegt: voetbal is een onberekenbare sport! Alles is mogelijk.
 
En als we Ronald Koeman zijn woorden mogen volgen, zit er zelfs voor ons land een finaleplaats in. Laten we toch eerst de wedstrijden afwachten en vooral volop genieten van een prachtig toernooi in Duitsland.