Gouds Dagblad | Waterpolosters winnen laatste groepswedstrijd OKT
mainImage

Waterpolosters winnen laatste groepswedstrijd OKT

21 januari 2021, 19:30 uur
Sport

De Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met 15-6 gewonnen van Frankrijk. Daardoor eindigt de ploeg waarschijnlijk als tweede in de poule, ervan uitgaande dat koploper Italië later vanavond wint van laagvlieger Slowakije.

Om de eerste plaats veilig te stellen had Oranje met meer dan dertien doelpunten verschil moeten winnen. Oranje begon voortvarend aan die klus en sloot de eerste periode na een voortvarende start af met een 8-2 voorsprong. Daarna werd de ploeg van bondscoach Arno Havenga wat slordiger. In het tweede kwart kwam Frankrijk terug tot 9-4, maar de zege kwam niet in gevaar.

Groepswinst Italië
Na de pauze bouwde Nederland de marge langzaam verder uit, maar een monsterscore zoals in de eerste wedstrijd tegen Slowakije (22-2) werd het niet, waardoor Oranje de groepswinst aan concurrent Italië moest laten.

Dagmar Genee en Simone van de Kraats tekenden voor de meeste doelpunten bij Oranje: beide speelsters scoorden vier keer.

In de kwartfinales van het OKT speelt Nederland vrijdag om 20u00 tegen de nummer drie uit de andere groep. Dat wordt Israël of Kazachstan, afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen die landen later vanavond.

Twee tickets voor Tokio
Bij het OKT in Triëst wordt deze week gestreden om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen. Oranje geldt samen met Italië, Griekenland en Hongarije als een van de favorieten voor de laatste twee startbewijzen.

Nederland is ingedeeld in groep A met Slowakije (22-2 zege), Italië (7-7) en Frankrijk (15-6 zege). In groep B zitten Griekenland, Hongarije, Israël en Kazachstan. In die groep is Griekenland groepswinnaar geworden. Hongarije eindigde als tweede.

Alle acht deelnemende landen gaan door naar de kwartfinales, waarin beide groepswinnaars uitkomen tegen de nummer vier uit de andere groep. De nummers twee spelen tegen de nummers drie. In de halve finales staan vervolgens de tickets voor Tokio op het spel. Alleen de finalisten plaatsen zich voor de Spelen.

Verenigde Staten, Spanje, Canada, Australië, Rusland, Zuid-Afrika, China en Japan hebben zich al geplaatst voor Tokio.

Maartje Keuning, die woensdag in de slotfase de gelijkmaker tegen Italië op het scorebord bracht, heeft sinds die wedstrijd last van haar elleboog. Zij werd door bondscoach Arno Havenga uit voorzorg aan de kant gehouden.

Halve finales
Bondscoach Havenga noemde het duel tegen Frankrijk bij Ziggo Sport "niet de beste wedstrijd", maar hij is wel tevreden met de tweede plaats in de groep.

Hoewel Oranje vrijdag eerst nog een kwartfinale moet spelen, richt de bondscoach zich al op de halve finales. Daarin wordt Griekenland, de groepswinnaar van groep B, waarschijnlijk de tegenstander. In de halve finales staan de olympische tickets op het spel. "We gaan ons nu voorbereiden op Griekenland", aldus Havenga.