Valse start voor Oranjevrouwen na pover optreden in Italië

5 April 2024, 23:38 uur
Sport
mainImage
ANP

De Nederlandse voetbalsters zijn de EK-kwalificatiereeks vrijdagavond met een nederlaag begonnen. De nummer 8 van de wereld verloor in en tegen Italië met 2-0. De Italiaanse vrouwen zijn de mondiale nummer 14. Dinsdag speelt Oranje in Breda tegen Noorwegen, dat Finland met 4-0 versloeg.

Bondscoach Andries Jonker had in Cosenza rechts achterin een plek ingeruimd voor Chasity Grant. De aanvallend ingestelde speelster van Ajax maakte zo in haar tweede interland haar basisdebuut. In februari 2022 viel Grant in tegen Finland.

Door de afwezigheid van Daphne van Domselaar, Jill Roord, Vivianne Miedema, Lieke Martens en Jackie Groenen moest Jonker op zoek naar oplossingen. Naast Grant stonden ook onder anderen Wieke Kaptein en Damaris Egurrola aan de aftrap.

Lize Kop

Het begin van Oranje in het zuiden van Italië was onder de maat en de 1-0 viel al na vier minuten spelen. Lize Kop, die de geblesseerde Van Domselaar onder de lat verving, had geen antwoord op een inzet van spits Valentina Giacinti. Zij liep bij een steekbal uit de rug van Sherida Spitse en rondde knap af.

In het vervolg van de eerste helft bleef het spel van de ploeg van Jonker slordig, met vaak verkeerde keuzes aan de bal. Na ruim een halfuur leverde Dominique Janssen zomaar in bij Manuela Giugliano, maar de poging van de Italiaanse werd gekeerd door Kop. Vlak voor rust zag Danielle van de Donk bij een spaarzame kans voor Oranje, haar schot geblokt worden.

Na bijna een uur spelen liet keepster Kop zich verrassen door een voorzet vanaf links van de net ingevallen Michela Cambiaghi. Die viel binnen bij de tweede paal, waarbij Agnese Bonfantini het laatste zetje gaf.

Iets forceren

Jonker bracht Romée Leuchter, Renate Jansen en Katja Snoeijs in de ploeg om nog iets te forceren, maar een resultaat tegen de stugge Italiaanse formatie zat er geen enkel moment in. Dinsdag tegen Noorwegen moet gewonnen worden om niet verder achterop te raken.

De beste twee landen van de groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar in Zwitserland, voor de nummers 3 en 4 volgt een herkansing.
 

 


Door: ANP