Terugkijken: Sportpenning voor Boy Vogelzang

1 April 2019, 20:15 uur
Sport

Boy Vogelzang ontving vorige week woensdag uit handen van sportwethouder Michiel Bunnik de Goudse sportpenning. RTV Gouwestad maakte hiervan de bovenstaande video-reportage, ook te zien op het you-tube-kanaal van RTV Gouwestad.

Vogelzang ontving deze ereprijs voor een reeks van behaalde medailles voor senioren gedurende 2015, 2016 en 2017. De meest aansprekende prestatie is het winnen van de World Games (2017), die vergelijkbaar zijn met de Olympische Spelen.

Vogelzang sprak bij de uitreiking de wens en hoop uit dat er ooit nog een groot Jiu Jitsu-toernooi in Gouda mag worden gehouden. "Dat kan iedereen die ooit van ons gehoord hebben, ook eens een keer naar onze sport kunnen komen kijken..."

Vogelzang is ook afkomstig uit de ‘broedkamer’ van hoog scorende Jiu Jitsuers van sportschool Den Edel. Toen Vogelzang vanaf 2015 tot de senioren behoorde, behaalde hij in 2015, 2016 en 2017 de Nederlandse kampioenschappen. In 2016 ging dat om de kampioenschappen in fighting en Ne-Waza, een grondtechniek. In 2015 en 2016 heeft hij brons gehaald op de Wereld Kampioenschappen. Hiermee stopte de reeks met behaalde winnaarsplakken niet.

World Games
In 2017 won hij de World Games. Deze games worden net als de Olympische Spelen iedere vier jaar gehouden. De deelnemers hieraan zijn de vier beste sporters van de wereldranglijst en twee sporters met de meeste potentie. Dit winnen hiervan is uiteraard geweldig, maar extra bijzonder maakt het dat Vogelzang daarmee ook won van de achtvoudig wereldkampioen Pavel. Op deze plek gingen hem slechts twee Nederlanders voor, waaronder Barry van Bommel (bondscoach van Nederland) en Rob Haans (bondscoach van Zweden). Een natuurlijke pauze werd hierna ingelast door in 2018 te herstellen van gescheurde kniebanden, maar onlangs heeft hij alweer medailles in de wacht gesleept tijdens de Nederlands Kampioenschappen voor zowel Jiu Jitsu als Ne-Waza.

Zó vaak winnen, is bijzonder
"Een keer winnen is al prachtig. Maar het volhouden om zo vaak achter elkaar te winnen, is bijzonder. Een prestatie die zich zeker leent voor een sportpenning”, aldus sportwethouder Michiel Bunnik.

De sportpenning is een draagbare penning, in de vorm van een medaille. De sportpenning wordt sinds 2007 toegekend aan een Goudse sporter of sportploeg die winnaar is van een gouden medaille op een Nederlands Kampioenschap (NK), Europees Kampioenschap (EK) of Wereldkampioenschap (WK), of winnaar van een gouden, zilveren of bronzen medaille op Olympische Spelen of Paralympische Spelen. De sporten die hiervoor in aanmerking komen zijn de sporten waarvan de overkoepelende bond lid is van NOC*NSF. Alleen sporters die in de (neo)seniorencategorie of de oudste juniorencategorie de prestatie hebben behaald komen in aanmerking voor de sportpenning.