Strafschop nekt de Leeuwinnen

7 July 2019, 19:09 uur

Het WK was al geslaagd, maar de ultieme bekroning bleef zondag uit voor de Nederlandse voetbalsters. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman moest in Lyon buigen voor de Verenigde Staten, dat na 1991, 1999 en 2015 voor de vierde keer wereldkampioen werd: 2-0. Oranje schreef tijdens de tweede WK-deelname ooit keer op keer geschiedenis, met kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 als hoogtepunt. De zegereeks van de Europees kampioen eindigde echter tegen de toonaangevende natie in het vrouwenvoetbal.

Oranje bestreed de Amerikaanse sterrenploeg op een 'on-Nederlandse' manier. Wiegman stapte af van haar vertrouwde 4-3-3-systeem en koos voor een versterkt middenveld, met Daniëlle van de Donk aan de rechterkant en Vivianne Miedema achter spits Lineth Beerensteyn, die met haar snelheid voor diepte en gevaar moest zorgen. Het plan werkte, want Oranje kreeg weliswaar niet veel kansen, maar het wist 'Team USA' wel lang in toom te houden. Veel langer in ieder geval dan alle vorige opponenten van de VS op dit WK. De ploeg van bondscoach Jill Ellis had in alle voorgaande wedstrijden steeds binnen 13 minuten gescoord, maar nu kregen de Amerikanen niet eens een kans in het eerste kwartier.

De ploeg van Wiegman kwam er af en toe best gevaarlijk uit, zonder tot doelrijpe kansen te komen. In het laatste kwartier voor rust stak alsnog een Amerikaanse storm op. Sari van Veenendaal, een van de uitblinkers bij Oranje, voorkwam met knappe reddingen dat Samantha Mewis en Alex Morgan (twee keer) konden scoren. Nederland haalde met 0-0 de rust, zoals het in alle voorgaande WK-duels ook steeds was gaan rusten met een gelijke stand. Keer op keer wist Oranje toen in de tweede helft of zelfs in de verlenging het verschil te maken.

In de finale ging het echter juist mis in de tweede helft, na inmenging van de VAR. De videoarbiters riepen scheidsrechter Stéphanie Frappart na een uur spelen naar de kant, omdat Stefanie van der Gragt de bal miste en Morgan op het lichaam raakte. De Française besloot na het zien van de beelden een strafschop te geven, die door Megan Rapinoe werd benut. Zo'n 10 minuten later besliste Rose Lavelle de wedstrijd met een schot vanaf de rand van de zestien, na een wervelende actie over de as van het veld.