Sparta negen wedstrijden op rij ongeslagen... maar miste Mijnans

4 February 2023, 10:02 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Abels (links): foutloos

door Piet Ocks

Negen wedstrijden op rij ongeslagen (vijf gelijk, vier gewonnen) mag gerust een fraai lijstje worden genoemd. Sparta, dat in een alternatief inktzwart tenue aantrad als eerbetoon aan het in december 2019 overleden clubicoon Jules Deelder, was gisteravond bij Fortuna niet bij machte de volle winst binnen te slepen (0-0).

Vooral het vertrek van Sven Mijnans (naar AZ) liet zich voelen in Sittard. Het ontbrak Sparta aan vernuft om het stugge Fortuna echt pijn te doen. ''We hebben een uur lang goed gespeeld, daarna hebben we geen kansen meer gehad,'' moest trainer Maurice Steijn later vaststellen. ''We wilden voor de volle winst spelen, maar door het gebrei en het geven van te weinig voorzetten vanaf de zijkanten zijn we daarna amper nog gevaarlijk geweest.''

Vanwege de blessure van Bart Vriends werd Dirk Abels centraal in de verdediging geposteerd naast de weer herstelde Adil Auassar. Tot tevredenheid van Sparta´s trainer. ''Hij heeft het goed gedaan, zowel verdedigend als opbouwend. Ja, je kan hem wel om een boodschap sturen'' voegde hij er met een glimlach aan toe.

Zoals dat ook gold voor doelman Nick Olij. Sparta´s onbetwiste nummer 1 werd gisteren niet alleen uitgeroepen tot eredivisiespeler van de maand januari, ook werd hij weer benoemd tot man van de wedstrijd, omdat hij ook tegen Fortuna zich weer van zijn beste kan liet zien. Zoals in de in de vijfde minuut, toen Kitolano niet scherp genoeg was en Ozyakup de mogelijkheid gaf tot een doelpoging. Olij maakte de poging echter onschadelijk.

Sparta kreeg, ondanks een voortdurend overwicht, de eerste serieuze kans pas na ruim een half uur. Vito van Crooij zag doelman Pandur echter alert reageren. Even later drong Sparta weer aan. De voorzet van Namli belandde op het hoofd van Verschueren, die de bal niet voldoende vaart kon meegeven.

Na rust viel Sparta duidelijk terug en moest Nick Olij tweemaal op rij in actie komen om een achterstand te voorkomen. Eerst reageerde hij alert op een afstandsschot van Bistrovic en daarna op een schot van Guth. Fortuna kreeg steeds meer grip op de wedstrijd, maar het was Namli, die de kans kreeg om de wedstrijd alsnog open te breken. Met een fraaie sleepbeweging kwam hij vrij voor Pandur, die een treffer kon voorkomen.

''Al met al ben ik tevreden. We hadden de wedstrijd onder controle,'' vond aanvoerder Auassar. ''Daarbij vind ik dat Abels zich goed heeft verweerd tegen Yilmaz.''

Dat vond de man van de wedstrijd ook. ''We zijn moeilijk te verslaan. We krijgen weinig doelpunten tegen.''

Drie in de laatste negen wedstrijden, om precies te zijn... En zesde op de ranglijst.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo, Dirk Abels, Adil Auassar, Mica Pinto; Jonathan de Guzman, Arno Verschueren, Joshua Kitolano; Younes Namli (76. Mohammed Tahiri), Tobias Lauritsen, Vito van Crooij.