Sparta knokt zich terug na achterstand en verslaat Excelsior

Sport
mainImage
ANP

door Piet Ocks

Eerst was het Excelsior dat net zo verraste als verbaasde toen het brutaal een voorsprong van 0-2 nam op Het Kasteel. Daarna was het Sparta, dat nog bij rust op gelijke hoogte kwam om alsnog met 4-2 te zegevieren.

‘’Hoeren, hoeren,’’ zongen de supporters uit Kralingen badinerend na de onverwachte voorsprong. Het vermaak sloeg alsnog om in leedvermaak op Het Kasteel nadat een bij vlagen uitstekend Sparta de achterstand in een ruime zege kon omzetten. ‘’Het eerste kwartier was bagger,’’ vond Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk, ‘’maar uiteindelijk een vermakelijke wedstrijd met een goede uitslag.’’

‘’Een goed begin, dat zo slecht eindigt,’’ sprak Excelsiors teleurgestelde trainer Marinus Dijkhuizen naderhand. Een zo voortvarend begin van een derby, die zo teleurstellend eindigt, dat alles had te maken met verschil in kwaliteit. Waar Sparta met aanvallers als Koki Saito, Tobias Lauritsen en Arno Verschueren kan excelleren, daar kan Excelsior slechts Couhaib Driouech tegenoverstellen.

Al speelde dat verschil aanvankelijk niet mee. Want al na elf minuten kon Kik Pierie de 0-1 inschieten uit een hoekschop en tikte Lance Duijvestijn vijf minuten later op aangeven van Couhaib Driouech eenvoudig de 0-2 binnen.

Sparta’s herstel kondigde zich even later al aan. Nadat Arno Verschueren eerst nog zijn schot door Excelsiors doelman Stijn van Gassel met een reflex zag gekeerd, mikte hij even later vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-2 binnen.

Allengs werd Sparta gevaarlijker met een uitblinkende Koki Saito in de hoofdrol. Na ruim een half uur passeerde hij drie spelers van Excelsior op een rij, waarna hij Bart Vriends vond, die via Lauritsen de 2-2 inschoot. Zelfs kreeg Sparta voor de rust nog kansen op een voorsprong, maar Saito en Jonathan de Guzmán misten en Lauritsen schoot de bal recht in de handen van Van Gassel.

Het zou tot een kwartier voor tijd duren voordat Sparta alsnog op voorsprong kwam. Een hoekschop van Saito kwam bij Lauritsen, die de bal licht met zijn hoofd beroerde en via de paal naar 3-2 caramboleerde.

Toch was Pierie nog dicht bij de 3-3. Zijn voorzet eindigde pardoes op de bovenkant van de lat. Het betekende de aanzet naar een slotoffensief van Excelsior, waarin Noah Naujoks de beste kans kreeg. De middenvelder verlengde de bal handig met zijn hoofd, maar Nick Olij kon met een knappe redding de 3-3 voorkomen.

Ook in de zes minuten blessuretijd bleef Sparta overeind. Het werd in de slotseconden zelfs 4-2 via Charles-Andreas Brym. De spits kon alleen op een leeg doel af, nadat Van Gassel mee was bij een hoekschop. Daardoor boekte Sparta een belangrijke derbyzege tegen Excelsior met twee doelpunten van Tobias Lauritsen als matchwinnaar. ‘’Deze overwinning is een grote opluchting, want ik kon niet geloven dat we op een 0-2 achterstand kwamen,’’ aldus de man van de wedstrijd.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Djevencio van der Kust, Bart Vriends (67. Rick Meissen), Mike Eerdhuijzen, Django Warmerdam (25. Saìd Bakari), Jonathan de Guzmán (67. Metinho), Pelle Clement (67. Shunsuke Mito), Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen (78. Charles-Andreas Brym), Arno Verschueren, Koki Saito

Excelsior: Van Gassel, Horemans, Widell, Pierie (87. Benita), Zagre (81. Omorowa), Goudmijn, Sandra (81. Noujoks), Baas, Duijvestijn (72. Lamprou). Parrott, Driouech (72. Uddenas).