Piotr Havik wint 1ste profkoers in carrière

22 August 2019, 19:17 uur
Sport
mainImage
BEAT Cycling Club

Piotr Havik won deze week in het Belgische Zottegem zijn eerste profkoers in zijn carrière en daarmee de eerste profoverwinning van BEAT Cycling Club op de weg. Na een zware koers kwam de in Gouda geboren wielrenner alleen aan op de meet, enkele secondes voor de eerste achtervolgende groep waar André Greipel (Arkéa-Samsic) in de sprint de tweede plaats pakte. Havik bekroont met deze overwinning het succesvolle seizoen van de BEAT wegploeg met de grootste wegoverwinning in de geschiedenis van de club.

Havik werkte in een ongelooflijk tempo de laatste kilometer af, trok zijn shirt recht en kon zijn handen omhoog steken. Vier seconden later kwam André Greipel als eerste van de achtervolgers binnen.

“Op de laatste kasseistrook ontstond een flink slagveld. Dat was eigenlijk de laatste kans om André Greipel te lossen. Ik kwam goed over de kasseien, en wist me daar los te trekken en naar de koplopers te rijden. Ons geluk was dat Greipel er nog bij zat, waardoor niemand echt door durfde te rijden om ons terug te halen. Op die manier krijg je net iets meer ruimte, wat je nodig hebt in die laatste kilometers. Drie jaar geleden ben ik begonnen bij deze ploeg, waar ik de kans heb gekregen om rustig te groeien en mezelf te ontwikkelen als renner. Ik ben ontzettend blij dat ik nu de eer heb om de allereerste 1.1 koers binnen te halen voor BEAT Cycling Club.”

Perfecte koers
Ook ploegleider Egon van Kessel vertelt hoe hij de dag heeft ervaren. “We hebben vandaag een perfecte koers kunnen rijden, natuurlijk dankzij de geweldige benen van Piotr. Ik kan wel allerlei tactieken bedenken, maar uiteindelijk moeten de coureurs het doen. Een valpartij ontsiert de koers een beetje, daardoor ontstaat de kopgroep. Alleen Piotr was mee, de rest had eigenlijk de slag gemist. Piotr rijdt vervolgens de koers echt geweldig uit. Hij heeft heel slim en geduldig gereden. Er ontstond een soort tweestrijd tussen de sterke ploegen in de kopgroep, en de sterke ploegen in het peloton die de slag hadden gemist. Piotr kon daar optimaal van profiteren tot het einde en op het juiste moment toeslaan. Ik had nooit gedacht dat hij Gianni Vermeersch los zou rijden, maar dat doet hij toch. Dat geeft wel aan welk niveau Piotr heeft.”