Oranje waterpolosters niet opgewassen tegen Italië

16 January 2019, 12:55 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Oranje waterpolosters niet opgewassen tegen Italië




De Nederlandse waterpolovrouwen hebben ook de tweede poulewedstrijd deze maand in de World League verloren. Oranje, met veel speelsters van Widex GZC Donk in de gelederen, was in Triëst niet opgewassen tegen Italië: 9-6. De ploeg van de Rotterdamse bondscoach Arno Havenga moest afgelopen zaterdag in Den Haag buigen voor Hongarije: 13-14, na strafworpen. Nederland had in en tegen Italië een slechte start. Na de eerste periode leidde de thuisploeg met 4-0. Daarna was Oranje gelijkwaardig en soms zelfs beter dan Italië. De zwakke openingsfase brak Nederland echter op. De andere periodestanden waren: 2-2, 1-2 en 2-2.

Pas halverwege het tweede kwart wist Oranje via Maud Megens de eerste treffer te maken. De thuisploeg had er toen al zes in liggen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga kwam het resterende deel van de wedstrijd een stuk beter voor de dag, maar de schade opgelopen in de eerste fase kon niet meer gerepareerd worden.


Na het winnen van het EK afgelopen zomer, zijn er nog weinig aansprekende resultaten geboekt. Het heenduel tegen Italië begin november in Eindhoven ging met 7-9 verloren. Ook afgelopen zaterdag delfde de Nederlandse equipe in Den Haag tegen Hongarije na strafworpen het onderspit. De Europees Kampioen staat daardoor met vier punten (winst in Frankrijk, gelijkspel na reguliere speeltijd tegen Hongarije) op de derde plek in de poule. Dat is wel voldoende om door te gaan naar de Europa Cup Final eind maart waarin de ploeg kruist met de nummer twee uit Groep A.


"Een vervelend verlies", liet Havenga vanuit Triëst weten. “We hebben het uiteindelijk op de man meer/ man minder verloren. Italië scoorde de eerste drie overtalsituaties en pas weer hun twaalfde en laatste. Wij behaalden een te laag scoringspercentage uit onze man meers. Als ik terugkijk op de hele wedstrijd hebben we de eerste periode slecht gespeeld. Daarna ging het iets beter en de laatste twee kwarten gingen goed. Het aanpassen van onze tactiek pakte goed uit. We konden Italië een minuut of tien twaalf van scoren afhouden."


"We hadden ons de start van 2019 anders voorgesteld”, vervolgt hij. “We kunnen in ieder geval geen eerste in de poule meer worden. Dat betekent dat we eind maart in de Europacup finale een kruiswedstrijd moeten spelen, voordat we de halve finale kunnen bereiken. Daar ligt voor nu ons doel. We willen op dat toernooi bij de eerste drie komen om ons te plaatsen voor de World League Super Final."


FINA World League, dames
Dinsdag 15 januari 2019, Triest, Italië

Italië - Nederland 9-6
Periodestanden: 4-0, 2-2, 1-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Maud Megens 2, Ilse Koolhaas 2, Marloes Nijhuis, Simone van de Kraats
Man meer Nederland: 2 uit 9 plus 1 strafworp
Man meer Italië: 4 uit 12


Oranje speelde in de volgende samenstelling: 1) Laura Aarts, 2) Maud Megens, 3) Maartje Keuning, 4) Sabrina van der Sloot, 5) Iris Wolves, 6) Nomi Stomphorst, 7) Marloes Nijhuis, 8) Vivian Sevenich , 9) Rozanne Voorvelt , 10) Ilse Koolhaas, 11) Simone van de Kraats, 12) Brigitte Sleeking en 13) Debby Willemsz.


Stand World League - EuropaStand WL


Resterend programma:
12 februari Hongarije - Nederland
5 maart Nederland - Frankrijk (in Rotterdam)


World League poulefase
Van de acht Europese landen die over twee poules verdeeld zijn, kwalificeert de top drie zich voor de FINA/LEN Women's Water Polo World League - Europa Cup Final van eind maart 2019. Tijdens deze Europese finale plaatsen vervolgens de drie beste landen zich voor de Super Final. De Nederlandse waterpolodames zijn ingedeeld in Groep B samen met Frankrijk, Hongarije en Italië.


bron ANP en waterpolo.nl