Oranje verslaat Engeland; nu Portugal nog

6 June 2019, 23:37 uur
Sport
mainImage
ANP
Matthijs de Ligt (r) wordt na de gelijkmaker tegen Engeland gefeliciteerd door Daley Blind.

Op karakter heeft het Nederlands elftal de finale bereikt van de Nations League, de nieuwe competitie met 55 deelnemers van de UEFA. Oranje versloeg Engeland in het Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães in een halve eindstrijd met een verlenging: 3-1.

Portugal is zondagavond de tegenstander van Nederland tijdens een finale in Estádio do Dragão van Porto. Voor Engeland wacht na een lang seizoen een weinig aantrekkelijke troostfinale tegen Zwitserland.

Engeland startte zonder de zeven internationals van Liverpool en Tottenham Hotspur, die afgelopen zaterdag nog tegenover elkaar stonden in de finale van de Champions League. Toch kwam de halve finalist van vorig jaar op het WK het eerste uur nauwelijks in de problemen.

Oranje was vooral lang aanvallend onmachtig en dat kwam vooral omdat Memphis Depay zijn dag niet echt had. Zonder een Depay in vorm verliest de aanval van Oranje veel aan kwaliteit. Tegen Engeland speelden Ryan Babel en Steven Bergwijn op de flanken, maar zo gek veel andere alternatieven heeft bondscoach Ronald Koeman ook niet. Al zag de bondscoach Quincy Promes uitstekend invallen.

Engeland had voor 20.000 enthousiaste landgenoten op de tribune een fout van Matthijs de Ligt nodig om op voorsprong te komen. De aanvoerder van Ajax, vaak geroemd dit seizoen, verspeelde na een half uur eerst de bal en veroorzaakte vervolgens een strafschop die Marcus Rashford benutte (0-1).

Nederland slaagde er na rust steeds beter in om te laten zien dat Engeland niet in de beste samenstelling speelde. Jasper Cillessen voorkwam eerst nog dat Harry Maguire met het hoofd scoorde. Maar met invallers als Donny van de Beek en Promes kreeg Oranje de Britten aardig aan het wankelen. Leuk voor De Ligt was dat hij in de 73e minuut zijn fout kon goedmaken. Met een snoeiharde kopbal bracht hij Nederland op gelijke hoogte: 1-1.

Na een grote kans van Van de Beek leek invaller Jesse Lingard Engeland nog in de reguliere speeltijd naar de finale te schieten, maar de videoscheidsrechter zag dat hij buitenspel stond. In de verlenging verzuimde eerst nog Depay een enorme blunder van John Stones af te straffen. Vervolgens schoot invaller Promes wel raak, via het lichaam van de ongelukkige Kyle Walker. Promes strafte vervolgens ook nog een kapitale fout van Ross Barkley af.


Door: ANP