Oranje speelt zaterdag tegen Canada

18 July 2019, 19:30 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Nederlandse waterpolodames zijn door een 6-15 winst op Nieuw-Zeeland tweede in Groep A geworden. In het Zuid-Koreaanse Gwangju werd het gat met de veel zwakker geachte tegenstander pas vanaf het derde kwart geslagen. Periodestanden 0-2, 3-4, 1-4, 2-5.

De equipe van bondscoach Arno Havenga begon wat onrustig aan het duel. De openingstreffer deed langer dan gewenst op zich wachten, waardoor Nieuw-Zeeland de indruk kreeg dat er wat te halen viel. Na een magere 0-2 in de eerste periode konden de Kiwi's ook in het tweede deel aardig in het spoor van Oranje blijven. Halverwege stond het 'pas' 3-6. Na de lange rust had Nederland meer succes met het eigen spel. Met snelle aanvallen en een hoog baltempo werd het doelpuntenverschil en het zelfvertrouwen steeds groter. De teller stopte op 6-15, waardoor Oranje toch met lachende gezichten uit het water kon stappen.

Eerder op de dag wist het team van de Verenigde Staten met 1-26 van Zuid-Afrika te winnen. Hierdoor eindigt de VS als groepshoofd en stromen zij rechtstreeks door naar de kwartfinales op maandag. Oranje is tweede in de poule en speelt een extra tussenronde tegen Canada. Deze wedstrijd is zaterdag om 07.00 uur Nederlandse tijd.

Donderdag 18 juli
Nieuw-Zeeland - Nederland 6-15
Periodestanden: 0-2, 3-4, 1-4, 2-5
Doelpunten Nederland: Maud Megens 5, Sabrina van der Sloot 3, Rozanne Voorvelt 2, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Ilse Koolhaas, Simone van de Kraats.

Eerdere uitslagen Nederland

Dinsdag 16 juli
Verenigde Staten - Nederland 12-9
Periodestanden: 3-2, 1-2, 4-3, 4-2
Doelpunten Nederland: Maartje Keuning 2, Maud Megens, Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot, Iris Wolves, Nomi Stomphorst, Bente Rogge, Simone van de Kraats.

Zondag 14 juli
Nederland - Zuid-Afrika 33-0
Periodestanden: 7-0, 10-0, 9-0, 7-0
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 7, Maud Megens 6, Dagmar Genee 4, Sabrina van der Sloot 3, Iris Wolves 3, Rozanne Voorvelt 3, Bente Rogge 3, Maartje Keuning 2 en Nomi Stomphorst 2.

Resterend programma WK dames, Gwangju / Zuid-Korea (*)

Zaterdag 20 juli: Achtste finales (alleen voor de nummers 2 en 3 van elke poule)
Maandag 22 juli: Kwartfinales
Woensdag 24 juli: Halve finales
Vrijdag 26 juli: Medaillewedstrijden

(*) Nederlandse tijden. In Gwangju is het 7 uur later.

Livestream
De tussenronde tegen Canada (20/7) en de kwartfinale (22/7), halve finale (24/7) en finale (25/7) van de waterpolodames zal via een stream te volgen zijn op NOS.nl. Voor de halve finale als ook voor de finale geldt dat de mogelijkheid bestaat dat deze live op televisie zijn. Wedstrijden zijn met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Naast de NOS zendt ook FINA TV alle wedstrijden uit via haar eigen (betaalde) online kanaal Finatv.