Oranje klopt België weer en gaat naar finaleronde Nations League

25 September 2022, 23:18 uur
ANP

Het Nederlands elftal heeft zich verzekerd van deelname aan het finaletoernooi van de Nations League. Een kleine zege (1-0) in de laatste wedstrijd tegen België was meer dan genoeg voor de groepszege.

Het finaletoernooi is volgend jaar juni. Naast Oranje mogen ook de drie andere groepswinnaars van de A-divisie meedoen. Het toernooi is in Nederland, dat zich samen met de andere drie landen uit de poule (België, Polen en Wales) kandidaat had gesteld. De UEFA moet de organisatie officieel nog toewijzen.

Ronald Koeman zit tegen die tijd op de bank bij het Nederlands elftal, dat de ongeslagen status onder de huidige bondscoach Louis van Gaal zondag verlengde tot vijftien duels (elf overwinningen en vier gelijke spelen).

Oranje vertrekt wat dat betreft met veel vertrouwen naar het WK in Qatar, dat in november begint. Van Gaal, die afscheid neemt na de mondiale titelstrijd, zag tegen de Belgen wel dat er nog genoeg te verbeteren valt. Zonder de geblesseerde spelmaker Frenkie de Jong oogde het veldspel van Oranje weinig creatief en was het vaak te statisch.

België had voor rust een overwicht en kreeg ook de beste kansen. Eden Hazard trapte de bal in kansrijke positie al in de 4e minuut over. Na een kwartier moest doelman Remko Pasveer, die voor de tweede keer op rij in de basis stond, redden bij een schot van Michy Batshuayi.

Vincent Janssen speelde bij afwezigheid van Memphis Depay, die net als De Jong geblesseerd is, in de voorhoede. De spits van Antwerp FC kon zich niet onderscheiden en werd in de rust gewisseld.

Steven Berghuis moest zich al na een half uur laten vervangen met rugklachten. Tegen Polen liet de Ajacied zich donderdag ook al vervangen om die reden.

Van Gaal bracht Cody Gakpo in de ploeg als zijn vervanger en na rust bracht hij Kenneth Taylor (voor Janssen) en Tyrell Malacia (voor Nathan Aké).

België had ook in de tweede helft het overwicht. Pasveer redde in de 67e minuut goed op een inzet van Amadou Onana. Oranje toonde zich bijzonder efficiënt. Aanvoerder Virgil van Dijk kopte in de 73e minuut raak uit een door Cody Gakpo genomen hoekschop: 1-0. Nederland miste in de slotfase enkele grote kansen. In de laatste seconden ontsnapte de ploeg van Van Gaal na een omhaal op de paal van invaller Dodi Lukebakio