Nederlandse sportprijzen uitgereikt op Sportgala

21 December 2022, 11:34 uur
Sport
mainImage
ANP

In AFAS Live in Amsterdam vindt het jaarlijkse feest van de Nederlandse sport plaats. Op het Sportgala worden onder meer de Sportman en Sportvrouw van het Jaar bekendgemaakt. Vorig jaar gingen die twee prijzen naar Formule 1-coureur Max Verstappen en tweevoudig olympisch atletiekkampioene Sifan Hassan.

Verstappen is nu opnieuw genomineerd. Hij prolongeerde met overmacht zijn wereldtitel in de Formule 1. Verstappen heeft in de verkiezing op het Sportgala concurrentie van baanwielrenner Harrie Lavreysen en olympisch schaatskampioen Thomas Krol, die in Beijing goud pakte op de 1000 meter.

Bij de vrouwen zijn schaatsster Irene Schouten (drie keer goud op de Winterspelen), shorttrackster Suzanne Schulting (twee keer goud in Beijing) en wielrenster Annemiek van Vleuten genomineerd. Van Vleuten won dit jaar de Giro, de Tour en de Vuelta en werd in september ook nog wereldkampioen op de weg.

Op het Sportgala zijn ook prijzen voor de Sportploeg, Paralympisch Sporter en Coach van het Jaar. Daarnaast worden de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uitgereikt.

Sporters en coaches konden maandag en dinsdag stemmen. Hun stemmen tellen voor 50 procent mee voor de uitslag, de andere 50 procent komt voor rekening van de vakjury. Het Sportgala begint om 20.30 uur.

 


Door: ANP