Lisa Bruijnincx junior wereldkampioen roeien

11 August 2019, 11:04 uur
Sport
mainImage

De Goudse Lisa Bruijnincx (18) is dit weekeinde in Tokio junior wereldkampioen roeien dubbeltwee geworden. Dat deed de Goudse samen met haar dubbelpartner Fien van Westreenen (RV Willem lll). Op de olympische baan in de Japanse hoofdstad troefden ze in een felle eindsprint de Chinese roeisters Zhang af. 

Voor Bruijnincx, die pas roeit sinds najaar 2016, betekent de overwinning een prachtig slot van een mooi seizoen. Bruijnincx werd onlangs op de Willem-Alexanderbaan nationaal kampioene in de dubbeltwee. Vorig jaar behaalde ze brons op het WK Junioren in de meisjes dubbelvier. In december 2017 behaalde ze een Nederlands record op de roeiergometer (NK Indoorroeien).

Het was al een mooi seizoen voor Bruijnincx, maar het echte vuurwerk en daarmee de kers op de taart, bewaarde de Goudse voor zondag 11 augustus; om 4.55 uur Nederlandse tijd startten Bruijnincx en haar dubbelpartner Fien van Westreenen (RV Willem lll) in de finale van het wereldkampioenschap junioren in de dubbeltwee op de olympische roeibaan in Tokio. Na een zinderende race van zeven minuten en vijfentwintig seconden gleden Bruijnincx en Van Westreenen als eerste over de finish.

De race
Zoals verwacht (op basis van de voorronde en de halve finale), probeerden de Chinese dames Zhang & Zhang in de beginfase om de race vroegtijdig in hun voordeel te beslissen. En hoewel zij dat met verve deden, lukte het Bruijnincx en Van Westreenen om de schade op de eerste 500 meter te beperken. Bruijnincx en Van Westreenen hadden door de vele trainingsarbeid en door hun ervaringen in de voorronde en de halve finale inmiddels zoveel vertrouwen in hun eigen capaciteiten, dat zij wisten dat de tweede duizend meter hun terrein is. Maar ja, weten is één ding, uitvoeren is nog een ander chapiter. Nou, dat chapiter werd door Bruijnincx en Van Westreenen met hoofdletters geschreven; haal voor haal werden de Chinese dames opgepeuzeld (de rest van het veld was halverwege reeds gezien). De laatste 250 meter lieten de Nederlandse dames er geen twijfel over bestaan wie de sterksten waren; met een kneiterharde eindsprint werd de laatste tik uitgedeeld en was de overwinning een feit!

Roei- & Zeilvereniging Gouda
Bruijnincx is lid van de in Reeuwijk gevestigde Roei- & Zeilvereniging Gouda. Voor Roei- & Zeilvereniging Gouda is het vijftien jaar geleden dat een jeugdlid op het WK roeien actief was. Ook dat maakt de prestatie van Lisa voor de vereniging bijzonder. Dit was een mooie afscheidscadeau aan de Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’. Ze vertrekt naar het Leidse Njord, maar haar naam blijft wel aan Gouda verbonden.