Licentiecommissie keurt Amerikaanse overname voetbalcub Vitesse af

14 February 2024, 13:51 uur
Sport
mainImage
ANP

De overname van Vitesse door de Amerikaanse investeringsgroep Common Group gaat niet door. De onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal heeft het verzoek tot goedkeuring van de Arnhemse Eredivisionist afgewezen, meldt de KNVB. De commissie is niet overtuigd dat de Common Group eigen vermogen en investeerders heeft. "Er is geen inzicht gegeven in de herkomst van het (aan te trekken) geld van de Common Group", luidt het oordeel.

Vitesse kondigde al in september 2022 aan dat de Common Group onder leiding van Coley Parry de nieuwe grootaandeelhouder zou worden in navolging van de Rus Valeriy Oyf. Vitesse kan tot 21 februari in beroep gaan tegen het besluit.

Volgens het door alle betaaldvoetbalclubs ingestelde licentiesysteem betaald voetbal moet een besluit over een overname van tenminste een kwart van de aandelen eerst worden goedgekeurd door de licentiecommissie. Met die maatregel moet worden voorkomen dat in het betaalde voetbal crimineel geld rondgaat.

De licentiecommissie stelt dat het in september 2022 gedane verzoek tot goedkeuring niet in behandeling is genomen omdat de club toen de Stichting Betaald Voetbal Vitesse Arnhem noemde als kandidaat voor de overname. De commissie stelt dat op dat moment echter al duidelijk was dat de aandelen uiteindelijk overgedragen zouden worden aan de Common Group, die al gepresenteerd was als beoogd eigenaar van de club.

Een concreet verzoek voor de overdracht aan de Common Group volgde pas in april 2023. Na een publicatie in de Engelse krant The Guardian (in samenwerking met The Bureau of Investigative Journalism) over vermeende banden tussen voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj en Vitesse besloot de commissie twee externe onderzoeken te laten verrichten. Het eerste onderzoek, naar de Common Group, is afgerond waarna de afkeuring van de overname volgde.

Vitesse, dat laatste staat in de Eredivisie, heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.
 

 


Door: ANP