KNVB legt verboden aandelenhandel Kroes voor aan licentiecommissie

4 April 2024, 14:27 uur
Sport
mainImage
ANP
Alex Kroes.

Alex Kroes heeft de regels van de KNVB overtreden door aandelen van Ajax te kopen, terwijl hij in dienst was van AZ. De voetbalbond bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant en gaat de zaak voorleggen aan de licentiecommissie. De raad van commissarissen van Ajax heeft Kroes dinsdag geschorst, amper drie weken nadat hij was begonnen in zijn functie van algemeen directeur bij de Amsterdamse club.

De raad van commissarissen verwijt Kroes aandelenhandel met voorkennis, een strafbaar feit. Kort voordat bekend werd dat hij een directiefunctie bij AZ zou verruilen voor het algemeen directeurschap in Amsterdam kocht hij nog eens 17.000 aandelen Ajax, ter waarde van zo'n 190.000 euro. Hiermee heeft hij ook de regels van de voetbalbond overtreden.

"Op de vraag van de Volkskrant of iemand die op enig moment directeur is van voetbalclub A ook aandelen mag hebben van voetbalclub B, hebben wij laten weten dat dit niet mag op grond van kwaliteitseisen uit de richtlijn waarborgen onafhankelijkheid en continuïteit licentiehouder", meldt de KNVB. "De casus zal worden voorgelegd aan de licentiecommissie betaald voetbal. Die commissie houdt toezicht op de naleving van de licentieregelgeving."
 

 


Door: ANP