Gouda pakt zege en eerste periode

18 November 2018, 11:16 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Gouda had zaterdag aan een punt genoeg om de 1e periode te winnen en zo verzekerd te zijn van het spelen van nacompetitie. Omdat de rode lantaarndrager SPV '81 op bezoek kwam, moest een zege mogelijk zijn. Die kwam er ook wel (2-1 winst), maar een slordig en wat gespannen spelend Gouda had de grootste moeite zich in een sportieve wedstrijd het fel strijdende SPV '81 van het lijf te houden.

(beeld)verslag van Hans Sanders

Nadat de eerste de beste echte aanval van de gasten voor rust na een half uur tot een doelpunt leidde (keeper Mees van den Berg had nog niets te doen gehad), moest Gouda in de achtervolging. Al eerder dit seizoen blijkt Gouda dan toch weer de nodige krachten los te kunnen maken, al kwam de gelijkmaker vooral uit een prima individuele actie van Daan de Heer tot stand. De tweede goal was een mooie aanval en daarna stokte de productie. Omdat SPV '81 soms wel aandrong, maar zelden echt gevaarlijk werd, werd de ruststand tevens de eindstand en kon er na de zevende achtereenvolgende zege een klein feestje gevierd worden, waarin opgenomen het afscheid van verzorger Koen Borg, die op de zaterdagen vertrekt naar FC Den Bosch JO19.

Voor de warming-up gaf selectie in witte KOEN-shirts al uiting aan haar waardering voor verzorger Koen Borg, die na 10 jaar afscheid nam

Het feestje kreeg nog een klein vervolg, want de late wedstrijd Kamerik - SC Woerden eindigde in 3-1 en zo liep Gouda op eerste achtervolger SC Woerden naar 6 punten voorsprong. De nummer 2 is nu WDS, dat op 4 punten achterstand staat. En volgende week is het WDS - Gouda, ook weer een toppertje dus. Dan zal Gouda wel beter voor de dag moeten komen dan vandaag, maar daar hebben we eigenlijk alle vertrouwen in. Gefeliciteerd spelers en staf met dit eerste succesje, hopelijk door naar het volgende.

Gouda begon sterk aan de wedstrijd, maar zag geen kans de ontstane kansjes om te zetten in doelpunten

Gouda begon goed met veel druk op de ploeg van SPV '81 en leek snel te willen scoren. Daarvoor waren de combinaties voorin echter net niet precies genoeg en anders waren de met veel inzet spelende vele verdedigers van SPV '81 een constante sta in de weg. En hun nieuwe sluitpost, Jeroen Both, overgekomen van Olympia 2, bleek uit het goede keepershout gesneden. In de 18e minuut kon Tom van Hoogstraten uithalen, maar hij schoot net naast. In de 22e minuut leek Hassan Ouahabi, voor het eerst na zijn blessure gestart in de basis, er doorheen te komen, maar een verdediger gaf niet op en kon de bal van opzij nog net blokken. In de 30e minuut zowaar een goede aanval van de gasten. Een speler werd over rechts weggestuurd en ondanks diverse Goudse verdedigers wist de mee opgekomen nummer 5, Aris van der Vlist, uit de voorzet de bal in het doel te schieten, 0-1 (foto onder).

De mee opgekomen nr. 5 scoort de 0-1 na 30 minuten

Keeper Mees van den Berg moest met het uit het net halen van de bal zo ongeveer voor het eerst in actie komen. In de 38e minuut schoot Hoessein Ouahabi hard op doel, maar zijn schot werd geblokt. Een minuut later pikte Daan de Heer, spelend als rechtshalf, de bal halverwege de helft van SPV '81 op en begon aan een lange solo (foto's onder). Hij passeerde eerst de linksback, trok naar binnen en zette enkele verdedigers, waaronder naamgenoot Martijn de Heer, op het verkeerde been, alvorens met links de bal in de verre hoek te schieten, een pracht actie en dito doelpunt, nummer 9 dit seizoen voor Daan.

Daan de Heer (6) begon een solo op rechts, passeerde diverse verdedigers, waaronder aanvoerder Martijn de Heer (voorgrond) en schoot de bal met links in de verre hoek, 1-1

In de 44e minuut werd de snelle Tom van Hoogstraten over links weggestuurd en hij leverde ditmaal een perfecte voorzet af, die de vanaf rechts naar binnengekomen Hassan Ouahabi zonder aarzelen  in het doel schoot, 2-1 in de 44e minuut. Lekker zo vlak voor rust! (foto's onder)

Tom van Hoogstraten komt door over links, trekt de bal voor en Hassan Ouahabi schiet in de 44e minuut de 2-1 binnen

De 2-1 wordt gevierd tussen aangever en afmaker

Na de thee hoopten de Gouda-supporters op een 3-1, zodat én de spanning er een beetje af zou zijn én de spelers van SPV '81 een beetje de hoop zouden laten varen. Dat wilde echter maar niet lukken. Tom van Hoogstraten schoot in de 51e minuut hard in, maar de keeper stopte het schot. In de 70e minuut kwam Stephan Kapteijn in het veld voor Michel Bloemen. In de 71e minuut wist keeper Both met een uiterste krachtsinspanning een schot van aanvoerder Jessy Hoekstra half te stoppen, maar de toegesnelde Hoessein Ouahabi liep de wegspringende bal over de achterlijn. In de 72e minuut een voorzet van Daan de Heer op Hoessein Ouahabi, maar diens schot werd corner gewerkt. In de 74e minuut kwam Aassim Souissi in het veld voor Hassan Ouahabi en in de 78e minuut Zenon Elst voor Jilles Oosterom.

Na rust wisten geen van beide teams meer te scoren, al kreeg Gouda daarvoor wel diverse mogelijheden, maar strandde vaak op de goede keeper

Omdat het slechts 2-1 bleef, hielden de gasten de moed erin. Vooral uit een enkele corner en vrije trappen probeerden ze gevaar te stichten, maar de meeste van die ballen waren niet best geplaatst en verdwenen meestal in de grijpgrage handen van keeper Mees van den Berg. (foto onder).

In de 86e minuut ontsnapte een SPV-er over rechts, trok de bal hard voor en voorbij de tweede paal gleed de net ingevallen Johan de Vos langs langs de bal en leek zo een kans te misssen. Het zag er erger uit dan het was. Johan is de nieuwe teamleider en was tot vorig seizoen een puike keeper, maar is stijf rechts, terwijl de kans op links onstond. Hij kwam ook nog niet uit met zijn passen, vandaar leek het erger dan het was. Maar voor het publiek was het wel een flink schrikmomentje. Daarna hield Gouda zoveel mogelijk de bal voorin in de ploeg en er werd zelfs in de 90e minuut nog een schot van Tom van Hoogstraten van de lijn gehaald. De degelijk leidende scheidsrechter Bjorn van den Eijnden uit Zoetermeer floot de wedstrijd na 4 minuten extra zonder een kaart gegeven te hebben naar het einde, tot blijdschap van de Gouda-spelers, technische staf, commissieleden, supporters enz.  Tijd voor een klein feestje en het afscheid van verzorger Koen Borg. Daar komen we later nog apart op terug.

De blijdschap, felicitaties en feestelijkheden na afloop

Trainer Peter Huisman was blij met het resultaat, maar vond dat Gouda zaterdag slecht gespeeld had. Hij had echter geen seconde in de war gezeten over de mogelijkheid dat de gelijkmaker nog zou vallen. Het was inderdaad niet best vandaag, maar Gouda was wel de beter voetballende ploeg met de meeste mogelijkheden en kansen, dus de overwinning was wat dat betreft verdiend.

Volgende week naar het uit de 3e klasse gedegradeerde WDS in Driebruggen, de naaste belager. Die hopen het gat van 4 punten achter op Gouda te verkleinen, terwijl Gouda natuurlijk een hele goede zaak doet bij winst en dan minstens 6 punten voor staat op de nr. 2. We gaan het zien!

Pupil van de Week Martin Kaub (hij had de uitslag goed voorspeld!) wordt na afloop door Ton Blonk in het zonnetje gezet. Rechts Kees Wervers, namens KWE adviseurs BV, sponsor van de Pupil van de Week

ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018: GOUDA - SPV '81 2-1. DOELP. ARIS VAN DER VLIST 0-1 (30E MINUUT); DAAN DE HEER 1-1 (39E MINUUT) EN HASSAN OUAHABI 2-1 (44E MINUUT).