Feyenoord en FC Twente leveren geen spektakel in topper om 2e plaats

28 January 2024, 16:49 uur
ANP

Feyenoord en FC Twente hebben elkaar in evenwicht gehouden in De Kuip. De topper tussen de nummers 2 en 3 van de ranglijst leverde weinig spektakel en geen doelpunten op (0-0).

Feyenoord zag de achterstand op koploper PSV groeien tot 12 punten. FC Twente houdt een achterstand van 5 punten op de kampioen uit Rotterdam, maar heeft nog wel 3 punten meer dan AZ en 4 punten meer dan Ajax. De nummers 1 en 2 van de ranglijst spelen volgend seizoen in het hoofdtoernooi van de Champions League. De nummer 3 mag aan de voorronden van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal meedoen.

Niet Feyenoord maar FC Twente kreeg de beste kansen voor rust. Daan Rots schoot in kansrijke positie naast en Michel Vlap mag zich aanrekenen dat hij zijn ploeg niet op voorsprong bracht. De middenvelder kreeg samen met zijn ploeggenoot Joshua Brenet een vrije doorgang naar het doel van Feyenoord. Brenet legde de bal keurig opzij en Vlap trapte de bal ook in het zo goed als verlaten doel. De geboren Fries was kennelijk zo gretig dat hij was vergeten achter de bal te blijven. Hij stond dus buitenspel, zo zag ook de grensrechter.

Improviseren
De trainers van Feyenoord en FC Twente moesten improviseren. Calvin Stengs was niet inzetbaar voor de thuisploeg. Daardoor mocht Thomas van den Belt voor het eerst aan de aftrap van een competitiewedstrijd van zijn ploeg uit Rotterdam verschijnen. Trainer Arne Slot liet rechtsback Bart Nieuwkoop als rechtsbuiten starten, net als woensdag tegen PSV in het bekertoernooi.

Bij FC Twente ontbrak Manfred Ugalde. De spits heeft geen morele bezwaren voor een lucratief contract bij Spartak Moskou, een topclub uit Rusland met een eigenaar die niet op de Europese sanctielijst staat. Ricky van Wolfswinkel en Sem Steijn lagen afgelopen week ziek op bed. Volgens trainer Joseph Oosting waren ze onvoldoende hersteld voor een basisplaats.

Feyenoord kwam in de eerste helft niet veel verder dan een gevaarlijk schot van David Hancko, na een mislukte kopbal van Santiago Giménez. Trainer Slot greep in tijdens de rust en wisselde Nieuwkoop voor Javairô Dilrosun, een echte rechtsbuiten. Dilrosun stond nog geen minuut in het veld of Santiago Giménez mocht een strafschop nemen, nadat Michal Sadilek een klein duwtje aan Igor Paixão had gegeven. Doelman Lars Unnerstall stopte de penalty van de topscorer van de kampioen. Hij kwam ook niet echt meer in de problemen nadat de aanvallend ingestelde Ondrej Lingr en Yankuba Minteh voor Feyenoord in het veld waren gekomen.