7 August 2022, 10:10 uur
Sport
mainImage
ANP

Excelsior heeft de terugkeer in de Eredivisie opgeluisterd met een overwinning op SC Cambuur. Dankzij twee doelpunten voor rust en de uitblinkende doelman Stijn van Gassel zegevierden de Rotterdammers in Leeuwarden met 2-0. Marouan Azarkan en Julian Baas maakten de doelpunten op het Friese kunstgras.

Excelsior keerde afgelopen seizoen via de play-offs na drie jaar terug in de Eredivisie. In de finale tegen ADO Haag kwam de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen terug van een achterstand van 3-0 en won het via strafschoppen.

Cambuur wist de acht voorgaande seizoenen op het hoogste niveau nog nooit te beginnen met een overwinning en ook tegen Excelsior lukte dat niet. Robin Maulun verspeelde na 10 minuten de bal bij een hoekschop van Cambuur, waarna Excelsior er via Azarkan snel uitkwam. Na een combinatie met Couhaib Driouech schoot Azarkan de bal langs keeper João Virgínia. Kort voor rust werd het 0-2 toen Baas vlak voor de doellijn een harde voorzet van Siebe Horemans via Cambuur-speler Mees Hoedemakers intikte.

De thuisploeg creëerde in de tweede helft een groot aantal kansen, maar het lukte Cambuur niet om de uitblinkende Van Gassel te passeren. Zo schoot invaller Remco Balk op de voeten van de keeper en Roberts Uldrikis kopte vlak voor het doel de bal naast.