9 April 2018, 13:05 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op de fiets, of met de auto een kilometer verderop geparkeerd, clandestien de oversteek wagend tussen honderden op apegapen liggende recreatieve marathonlopers: op alle mogelijke manieren was de hondstrouwe DONK-aanhang er weer in geslaagd om ondanks de bereikbaarheidsproblemen als gevolg van de marathon van Rotterdam hun favorieten een hart onder de riem te steken.

Hun inspanningen werden beloond. In een briljante eerste helft maakte DONK met oogstrelend combinatievoetbal gehakt van de thuisploeg (ruststand 0-4). Dat HOV/DJSCR in de tweede helft nog knap terugkwam was enerzijds eigen verdienste, maar anderzijds ook een gevolg van het feit dat de bezoekers in hun jacht op een hogere score de organisatie nog weleens uit het oog verloren. 3-6 was de eindstand van een duel dat gemakkelijk in korfbalcijfers had kunnen eindigen.

DONK kon nog steeds niet beschikken over het geblesseerde duo Jeffrey Ysselsteyn en Michael Verdouw. Rik Bogaard was weer terug na een schorsing. Dave Tol begon deze wedstrijd op de bank.

Scheidsrechter Steenbergen had nog maar nauwelijks het startsein gegeven toen DONK al een vrije trap kreeg te nemen nadat Imad El Yousfi was gevloerd. Mark van Doeland prikte de bal zuiver in het Rotterdamse doelgebied waar centrale verdediger Werner Overkamp opdook om de bal achter keeper de Souza te werken, 0-1.

De openingstreffer gaf DONK vleugels. De ploeg swingde als niet eerder dit seizoen en bijna slaagde Rik Bogaard erin om de score te verdubbelen. Met een schitterende stift leek hij keeper de Souza te verschalken, maar de Rotterdamse sluitpost wist er nog net zijn vingertoppen tegenaan te krijgen.

In het eerste kwartier regende het kansen voor DONK. Na elf minuten haalde Zakaria Azaay verwoestend uit na een combinatie met Rik Bogaard. Keeper de Souza was dit keer kansloos, 0-2.

HOV/DJSCR bleek niet van plan zich zonder slag of stoot over te geven. De Rotterdamse aanval combineerde zich in de 18e minuut plotseling knap door de defensie van DONK. Sofian Dohour verscheen vrij voor keeper Bas van der Eem maar schoof de bal tegen de verste paal.

Nadat het uiterst actieve duo Imad El Yousfi-Rik Bogaard elkaar in de 25ste minuut weer eens goed had weten te vinden (Rik Bogaard schoof de voorzet van dichtbij net naast), was het toch weer HOV/DJSCR dat liet zien over een aantal balvaardige spelers te beschikken. Sofian Dohour verscheen alweer vrij voor Bas van der Eem, maar de keeper van DONK toonde zijn klasse in 1- tegen-1 situaties.

De DONK-aanhang was nog amper van de schrik bekomen of Rik Bogaard vond met een voortreffelijke steekpass de attente Mark van Doeland. De middenvelder bleef oog-in-oog met keeper de Souza uiterst koel en scoorde beheerst, 0-3.

Nadat HOV/DJSCR weer even gevaarlijk was geweest verzond Rik Bogaard in de 33ste minuut alweer een fraaie steekpass. Dit keer dook Imad El Yousfi achter de vijandelijke verdediging op om even later de 0-4 aan te tekenen.

De mooie combinaties aan de kant van DONK regen zich aaneen. De Goudse toeschouwers kenden hun ploeg niet terug, vergeleken met de matte vertoning van een week eerder tegen Blijdorp. Vlak voor rust scheelde het maar bar weinig of er waren nog twee goals gevallen. Sjors van Hanswijk en Wessel Akerboom slalomden door de Rotterdamse defensie en verschaften zo Rik Bogaard een droomkans. De Goudse captain stuitte van dichtbij op keeper de Souza. Even later dartelde Imad El Yousfi als een veulen het strafschopgebied binnen om vervolgens in kansrijke positie net naast te schieten.

In de tweede helft had DONK’s interim-trainer Patrick Akerboom Dave Tol binnen de lijnen gebracht ten koste van Sjors van Hanswijk. HOV/DJSCR had twee verse krachten van stal gehaald. Abdullah Afkir en Redouan Charif kwamen voor Redouan Mouch en Sofian Dohour.

De bedoelingen van HOV/DJSCR werden al snel duidelijk. De ploeg was absoluut niet van plan om zich als een recreantenteam het bos in te laten sturen en streed vol voor een beter resultaat. Die inspanningen werden al snel beloond. Terwijl DONK gas terugnam en de opponent wel erg veel gelegenheid bood om in de wedstrijd te komen profiteerde rechtsback Abdellah Bourchid van de hem geboden vrijheid. Hij lanceerde Redouan Charif die vervolgens Bas van der Eem kansloos liet, 1-4.

Drie minuten later was de invaller bijna weer succesvol. Keeper Bas van der Eem bleek echter een niet te nemen hindernis.

Na een uur spelen kwam jeugdspeler Tim Houdijk bij DONK in het veld voor Wessel Akerboom. Hij stond nog maar net in het veld toen hij aan de basis stond van een vloeiende combinatie met Zakaria Azaay en Rik Bogaard. Eenmaal in kansrijke positie gemanoeuvreerd schoot hij echter net naast.

DONK bleef jagen op meer. Mark van Doeland miste een voorzet van Rik Bogaard maar net en steeds meer DONK-spelers leken een graantje mee te willen pikken uit de doelpuntenruif. Dat hierdoor de organisatie van de eigen gelederen soms ver te zoeken was zou spoedig duidelijk worden.

In de 67ste minuut werd HOV/DJSCR geen strobreed in de weg gelegd bij een combinatie op het middenveld. De uiterst balvaardige Amine Marhoub profiteerde optimaal van de hem geboden vrijheid en scoorde beheerst, 2-4.

In de daaropvolgende zes minuten was DONK behoorlijk de kluts kwijt. HOV/DJSCR geloofde er duidelijk weer in en streed manmoedig voor de aansluitingstreffer. In de 73ste minuut maakte Georgio Petridis toch aan alle onzekerheid een einde. Hij reageerde alert op een pass van Imad El Yousfi ( scheidsrechter Steenbergen negeerde terecht het vlagsignaal van zijn assistent) en scoorde beheerst, 2-5.

De daaropvolgende negen minuten regende het ineens weer kansen voor DONK. Rik Bogaard wilde het alleen voor de keeper met een stift (via keeper en lat over het doel) veel te mooi doen waar eenvoudig binnenschuiven verreweg de beste optie zou zijn geweest, Tim Houdijk kopte een panklare voorzet van Zakaria Azaay naast en alweer Rik Bogaard wist de bal niet tussen de palen te krijgen na een vlekkeloze pass van Tim Houdijk. Nog in dezelfde minuut wist Mark van Doeland een pass van Rik Bogaard niet te verzilveren en schoot Marvin Vat vanaf de rand van het strafschopgebied net naast. Het was uiteindelijk Tim Houdijk die een einde maakte aan de reeks gemiste kansen. Na een assist van Mark van Doeland brak hij door de vijandelijke linies om de invaller-doelman met een droog schot te verschalken, 2-6.

HOV/DJSCR gaf echter nog steeds niet op. Seconden na de treffer van Tim Houdijk werd de beste man aan Rotterdamse zijde, Amine Marhoub alle ruimte geboden om uit te halen.

Even later plofte de bal recht boven het hoofd van de verraste Bas van der Eem tegen de touwen, 3-6.

Het zou zelfs nog 4-6 geworden zijn als Bas van der Eem zich had laten verschalken door de voor hem opduikende Hippoliet van Eeckhout. De keeper toonde echter zijn klasse in 1-tegen-1 situaties en redde bekwaam.

Het bleef bij een 3-6 overwinning voor een in de eerste helft sprankelend spelend DONK. Interim-trainer Patrick Akerboom was vol lof over de wijze waarop zijn jeugdige team zich in het eerste bedrijf had gemanifesteerd. Daar kan op worden voortgebouwd. Dat de tweede helft op zijn beurt ook weer de nodige leerstof opleverde was hem niet ontgaan.

Rest te vermelden dat scheidsrechter Steenbergen een foutloze wedstrijd afleverde.

Aanstaande zondag ontvangt DONK het op stoom gekomen Haastrecht.

Overige uitslagen Gouda zondagploegen:

Olympia-Delft: 3-0. Doelpuntenmakers Olympia: Glenn Heuvelman, Joris van der Ban, Mike van der Kaa.
ONA verloor uit in Pijnacker van Oliveo. Oliveo zette een verrassende monsterscore neer tegen subtopper ONA. De thuisploeg zegevierde met maar liefst 8-3.