Complimenten Sparta-trainer Steijn voor scheidsrechter na 0-0

8 January 2023, 10:12 uur
Orange Pictures
Adil Auassar staat z'n mannetje bij een opstootje

door Piet Ocks

Met de 0-0 in Eindhoven kon Sparta uiteindelijk meer dan vrede hebben, al leek de ploeg van trainer Maurice Steijn in het eerste kwartier onder de voet te worden gelopen door een oppermachtig PSV. Niet dat de Eindhovenaren in die fase tot echte uitgespeelde kansen kwamen. Doelman Nick Olij werd nauwelijks op de proef gesteld en ook daarna hoefde hij amper in actie te komen, waardoor Sparta alsnog simpel overeind bleef.

Niet dat Sparta zonder de geblesseerde Younes Namli en Jonathan de Guzman, waardoor Jeremy van Mullem het middenveld aanvulde en Sven Mijnans vanaf de rechterkant begon, geheel kansloos was in de beginfase. Na een kwartier bereikte Vito van Crooij spits Tobias Lauritsen, die met een omhaal de juiste richting miste. En kreeg Sparta zelfs een uitstekende mogelijkheid om in de 28e minuut op voorsprong te komen. Arno Verschueren legde de bal klaar voor Sven Mijnans, maar zijn schot ging naast.

De beste kansen waren evenwel voor PSV. Zo kreeg Luuk de Jong een kopkans, die in de handen van Nick Olij eindigde en zag Joey Veerman na een overtreding van Bart Vriends (met een gele kaart als gevolg) zijn vrije trap naast gaan.

Na rust moest scheidsrechter Sander van der Eijk enkele moeilijke beslissingen nemen, zoals bij de duikeling van Xavi Simons en de valpartij van Mika Pinto en Jordan Teze, die de dienstdoende arbiter onbestraft liet, terwijl PSV gilde om een strafschop. Na ingrijpen van de VAR ging scheidsrechter Van der Eijk kijken op het scherm en besloot geen strafschop aan PSV toe te kennen.''Geen strafschoppen,'' oordeelde ook Sparta-trainer Maurice Steijn. ''Ik vond dat Pinto zijn evenwicht verloor. Ik heb de scheidsrechter dan ook gecomplimenteerd met zijn optreden.''

''Ik vond het een penalty,'' sprak PSV-trainer Ruud van Nistelrooy daarentegen. Maar daar moeten we het gelijkspel niet in zoeken. We hebben gewoon te weinig gecreëerd. Sparta heeft goed verdedigd. Op de eerste tien minuten na, toen speelden we goed en dat hadden we moeten doortrekken. Maar het ontbrak ons aan diepte.''

Sparta bleef uiteindelijk prima op de been. Dinsdag staat de bekerwedstrijd tegen PSV op een uitverkocht Kasteel op het programma.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo, Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto (86. Aaron Meijers); Sven Mijnans, Jeremy van Mullem, Joshua Kitolano, Arno Verschueren (88. Mike Eerdhuijzen); Tobias Lauritsen, Vito van Crooij.