Betaald voetbal bezorgd over privacy bij vingerafdrukscanner

23 May 2023, 16:13 uur
Sport
mainImage
ANP

Het betaald voetbal is nog niet overtuigd van een vingerafdrukscanner om supporters met een stadionverbod buiten te houden. De KNVB ziet nu meer in een digitale meldplicht en strenger straffen via het strafrechtelijke systeem. De Eredivisieclubs zijn wel nieuwsgierig maar weten net als de voetbalbond niet of de privacywetgeving zo’n systeem toestaat.

Politievakbond ACP wil een vingerafdruksysteem testen om een stadion binnen te komen, zei een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. "Als blijkt dat daarvoor geen juridische belemmeringen zijn, dan vind ik dat je het systeem snel moet testen en daarna implementeren", zegt de woordvoerder van het ACP. Nu komen er nog te vaak mensen het stadion in die een verbod hebben.

De KNVB stelt echter dat verreweg de meeste problemen in de stadions de afgelopen tijd niet veroorzaakt zijn door mensen met een stadionverbod, maar door zogeheten ‘first offenders’. Toch zegt de bond "de controle op stadionverboden verder te willen verscherpen", met een digitale meldplicht. "Als het om persoonsgegevens gaat, zijn er strenge regels."

Proef

Met het oog op de aanpak van racisme en discriminatie deed de landsadvocaat in 2021 al onderzoek naar de inzet van slimme technologie in voetbalstadions. Volgens Marc Boele, directeur van de belangenvereniging voor de Keuken Kampioen Divisie, is daaruit voortgekomen dat met het oog op de privacywetgeving vingerafdrukken niet mogen worden verzameld. Een toegangskaartje gekoppeld aan een identiteitskaart is volgens hem kansrijker.

PEC Zwolle deed al een proef met een dergelijke methode op basis van de Siip-app, wat goed is bevallen. Volgens initiatiefnemer Remco Voorhorst is privacy hierbij geen issue. "Wij hebben geen gegevens van gebruikers. Die staan allemaal in het kluisje op de mobiele telefoon", zegt Voorhorst in een YouTube-video over de proef.

Kritische blik

"Of dit praktisch uitvoerbaar is, weten we niet", laat de Eredivisie CV weten over de vingerscanner. "We hebben voor nu eerst meer vragen dan antwoorden, maar zullen ook hier met een positieve en kritische blik naar kijken. Zolang het werkbaar en betaalbaar is en niet in strijd met de privacyregels."

Het betaald voetbal kijkt naar een mogelijkheid om de vele ongeregeldheden op de tribunes aan te pakken. Donderdag bestormden supporters van AZ bijvoorbeeld nog een tribune met daarop fans van tegenstander West Ham United.

 


Door: ANP