Koeman stelt met gehavend team bij rentree verwachtingen niet bij

23 March 2023, 20:04 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Ronald Koeman is niet van plan zijn verwachtingen bij te stellen nu hij over een gehavend team beschikt voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd, vrijdag tegen Frankrijk. Koeman zit voor het eerst sinds 2020 weer op de bank bij Oranje en neemt vrijdagavond voor het eerst sinds eind 2021, toen hij werd ontslagen bij FC Barcelona, weer plaats in de dug-out als trainer.

"Het is duidelijk dat vrijdag niet het elftal zal zijn als wanneer ik iedereen erbij had gehad", zei Koeman over het afhaken van het zieke vijftal Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen. Bovendien is Frenkie de Jong er niet bij in Parijs.

"Maar ik zie het niet meteen als een minder grote kans. Voetbal is een raar spelletje. Ook met het elftal van morgen heb ik vertrouwen in een goed resultaat. Ik zie het niet zo zwart-wit dat ik direct de verwachtingen bijstel, en dat kan ik ook niet zeggen in deze rol."

Volgens Koeman is er de afgelopen weken veel aandacht besteed aan het 'wisselen' van posities en staat er voor iedere afwezige een geschikte vervanger klaar. De coach ziet dan ook geen reden om bijvoorbeeld zijn spelopvatting rigoureus te veranderen.

"Ik heb nog altijd zes aanvallers op papier staan, dat is voor mij voldoende", zei Koeman, die Noa Lang niet bij de selectie besloot te halen. "Wout Weghorst is een volwaardige spits, maar hij moet net als iedereen goed genoeg zijn om te gaan spelen. Ik ben er wel uit voor morgen."

Los van het nieuws van vrijdagochtend kijkt Koeman met een goed gevoel terug op zijn hereniging met de spelers. "Het voelde meteen weer heel vertrouwd. Met een stuk of veertien of vijftien spelers had ik al gewerkt, maar ik was ook erg benieuwd naar de nieuwe jongens", aldus de coach. "De nieuwe spelers zitten gewoon aan tafel bij de grote jongens met meer ervaring en dat is een heel mooi proces."

Voor Koeman wordt het zijn eerste wedstrijd sinds eind oktober 2021, toen hij door Barça werd ontslagen. "Wennen is het niet als je zolang trainer bent, sinds 1999 al. Het is af en toe ook weleens goed om er voor een periode uit te zijn. Het is niet zo dat alles nieuw en vreemd is. Dat gaat wel weer heel snel."

Met Frankrijk treft Koeman met zijn ploeg direct een tegenstander van formaat. "Het is een heel ervaren elftal met geweldige individuele kwaliteiten. We weten waar hun kracht ligt en dat ze op de counter levensgevaarlijk zijn. Een geweldige speler als Kylian Mbappé kan in z'n eentje een wedstrijd beslissen. Maar we hebben een paar jaar geleden in de Nations League laten zien dat we ze kunnen verslaan."


Door: ANP