Koeman is chagrijn van Nations League kwijt en verwacht reactie

4 September 2023, 20:26 uur
Sport
mainImage
ANP

Ronald Koeman verliet het trainingskamp van het Nederlands elftal halverwege juni met een chagrijnig gevoel. De bondscoach was niet alleen ontevreden over de nederlagen tegen Kroatië (2-4) en Italië (2-3) in het finaletoernooi van de Nations League, hij was vooral boos op de manier waarop dat ging. Het chagrijn is inmiddels weg en Koeman verwacht van zijn selectie een reactie in de komende twee belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Griekenland (donderdag) en Ierland (zondag).

"Ik heb wel genoten van mijn vakantie. Het zou slecht zijn, op mijn leeftijd, als je dat niet doet", aldus de 60-jarige Koeman, die in de periode na de ontmoetingen met Kroatië en Italië wel belde met enkele internationals. "Ik vond dat noodzakelijk. De eerste helft van Italië was heel erg slecht. Daar heb ik vanmiddag bij binnenkomst van de jongens ook weer iets over gezegd. Als je wordt uitgenodigd voor Oranje, moet je trots zijn en alles doen wat in je vermogen ligt."

Koeman gelooft dat de huidige selectie de knop snel om kan zetten. "Zoals ik ze ken, zijn deze spelers best wel zelfkritisch. Ik heb er alle vertrouwen in dat iedereen beseft wat er donderdag op het spel staat." De voormalige verdediger gaat niet zijn hele systeem aanpassen. "Het zal meer gaan om accenten. In de vorm van druk zetten op de tegenstander gaan we wel dingen veranderen. We kunnen onze ogen niet sluiten voor de vele tegendoelpunten."

De bondscoach vindt dat de spelers wat meer van elkaar mogen eisen. "Het is gezellig als ze hier met elkaar binnenkomen. De nieuwe generatie is lief voor elkaar, maar ze moeten ook hard naar elkaar kunnen zijn en elkaar corrigeren", aldus Koeman, die verwees naar een van de tegendoelpunten tegen Italië. "Als ik rechtsback ben en mijn rechtsbuiten laat zijn man lopen, dan doe ik iets wat misschien niet mag maar ik laat het in ieder geval wel merken. Mijn toon kan hard zijn, maar dat is misschien niet meer van deze tijd. Wat ik voel, probeer ik te uiten."

Koeman rekent de komende twee kwalificatiewedstrijden vooral op zijn ervaren spelers. "Het is een belangrijke week, dan kijk je ook naar ervaring en naar wie er in vorm zijn. Gelukkig spelen we eerst thuis, dan heb je toch wat meer rust richting een wedstrijd toe", sprak de bondscoach, die erop vertrouwt dat Oranje het EK van volgend jaar juni in Duitsland haalt. "Als wij de beschikking hebben over alle spelers, zijn we een sterk elftal. Dan moet wel alles kloppen. Het is niet zo dat we donderdag zomaar over Griekenland heen lopen."


Door: ANP