mainImage

Dobberend bos in de Rijnhaven gaat tijdelijk verhuizen

4 januari 2021, 13:53 uur
Rotterdam & Regio

De bomen van het Dobberend Bos in de Rijnhaven verhuizen maandag naar de Floriade in Almere. De verhuizing is het allereerste zichtbare begin van de werkzaamheden om in het voorjaar de Rijnhaven te kunnen baggeren en dempen.

De bedenker van het Dobberend Bos, kunstproducent Mothership, zag ruimte in de grote binnenhavens van Rotterdam. En bracht het kunstwerk 'In Search Of Habitus', van kunstenaar Jorge Bakker, tot leven met 20 dobberende bomen.

Mothership wil de bomen in boeien graag een nieuwe ligplaats geven en heeft die gevonden bij de organisatie van de Floriade 2022. Vanaf het voorjaar 2021 is het Bos te zien bij de entree van de wereldtuinbouwtentoonstelling; het Weerwater in Almere. Het Bos is een cadeau van Rotterdam aan de organisatie van de Floriade.

Werkzaamheden
Het weghalen van de bomen gebeurt door kranen die de boeien op een boot hijst, nadat duikers de ankers van de boeien hebben losgemaakt van de bodem. De boeien worden daarna op de boot opgeknapt en in orde gemaakt voor hun nieuwe bestemming. Na drie dagen is het werk klaar en vanaf vrijdag 8 januari varen de bomen naar hun nieuwe bestemming.

Dempen van de Rijnhaven
In de Rijnhaven wordt in het voorjaar 2021 gestart met baggeren en daarna met het dempen van een derde deel van het havenbekken om land te maken waarop gebouwd kan gaan worden. Ook wordt een park en strand aangelegd op het gedempte deel van de Rijnhaven en komen er drijvende parkdelen in het water. Er is dan geen ruimte meer voor andere objecten.
Een voorbeeld voor klimaataanpassing

Er is veel geschreven over dit Rotterdamse voorbeeld en het was te zien in journaals en documentaires over de hele wereld.


Foto: Google Maps