Gouds Dagblad | Wie volgt kinderburgemeester Tess op?

Wie volgt kinderburgemeester Tess op?

mainImage

Woensdagochtend 25 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Zes enthousiaste kandidaten presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal in het Huis van de Stad aan de Burgemeester Jamessingel. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda, de opvolger van kinderburgemeester Tess Huijsmans. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Dit jaar hebben zich 24 kandidaten aangemeld voor de verkiezing. Uiteindelijk zijn er 6 leerlingen uit de groepen 7 van de Goudse basisscholen geselecteerd. Zij mogen hun plannen presenteren aan de deskundige jury. Deze jury, bestaande uit drie volwassenen en vier kinderen, heeft de moeilijke taak om een keuze te maken wie de mooiste, leukste en de beste plannen heeft voor Gouda en de Goudse kinderen. De kandidaten worden aangemoedigd door hun familie en klasgenoten die met spandoeken en toeters het Huis van de Stad voor één ochtend in het jaar op stelten mogen zetten.

Aan het eind van de ochtend maakt de voorzitter van de jury, wethouder Thierry van Vught, bekend wie van de zes kandidaten de nieuwe kinderburgemeester van Gouda is geworden. Burgemeester Mirjam Salet zal direct de nieuwe kinderburgemeester installeren.

De overige kandidaten mogen zich een jaar lang kinderwethouder noemen. Zij krijgen ieder een eigen portefeuille dat past bij hun ideeën voor de stad. Zij zullen hun plannen voor Gouda ook bespreken met hun volwassen collega.

Afscheid zittend kindercollege
Burgemeester Salet neemt deze ochtend ook afscheid van het zittende kindercollege: kinderburgemeester Tess en de kinderwethouders Dico, Rasmus, Juwy, Hidde en Dies. Zij hebben het afgelopen jaar heel hard gewerkt. Hoogtepunt van hun samenwerking was het Super Cool Kidsfeest voor alle kinderen van Gouda.

Kinderburgemeester van Gouda
Sinds 2014 heeft Gouda een kinderburgemeester. De kinderburgemeester heeft een ceremoniële en feestelijke functie en vertegenwoordigt samen met de kinderwethouders de kinderen van Gouda. De verkiezing is een samenwerking tussen de Samenwerkende ondernemersverenigingen Gouda (SOG), de Brede School (alle basisscholen van Gouda) en de gemeente Gouda.


Foto: Jacqueline Jansen