Gouds Dagblad | Forum voor Democratie ook winnaar in Gouda

Forum voor Democratie ook winnaar in Gouda

mainImage

Nieuwkomer Forum voor Democratie heeft ook in Gouda de stemverhoudingen op zijn kop gezet. 13,5 procent van de kiesgerechtigden in de stad bracht gisteren een stem uit op de debuterende provinciale fractie van FvD. Dat is 1,5 procent meer dan GroenLinks die de tweede partij van de stad is en ook nog eens 5,5 procent meer stemmen kreeg dan vier jaar geleden.

De Gouwenaars togen massaler naar de stembus dan van tevoren gedacht. De opkomst van 51,6 procent bij de Statenverkiezingen in 2015 werd ruim overtroffen met 59,2 procent van het electoraat. De belangstelling voor de provinciale verkiezing oversteeg daarmee die voor de lokale verkiezingen van vorig jaar.

De VVD deed het met 11,7 procent iets beter (+0,7) dan in 2015. De ChristenUnie verloor ten opzichte van vier jaar geleden 1,8 procent stemmen in en komt uit op 9,9 procent. D66 heeft flink verloren. De democraten behaalden 9,3 procent en dat is een verlies van 49 procent. Ook het CDA zag de aanhang slinken. De christendemocraten kwamen uit op 6,5 procent van de stemmen, 4 procent minder dan bij de Statenverkiezingen van 2015.


Foto: Gemeente Gouda