Gouds Dagblad | Grote Nederlandse kapperketens sluiten deuren

Grote Nederlandse kapperketens sluiten deuren

mainImage

Kapsalons aangesloten bij Kappersunited, een initiatief van een aantal grote Nederlandse kappersbedrijven, sluiten vanmiddag hun deuren. Ondanks de richtlijnen van het RIVM, dat kapsalons open kunnen blijven, vinden zij van het algemeen belang om hun maatschappelijke bijdrage te leveren in de strijd tegen het Corona-virus.

Gevoel van onrust

Het besluit om de kapsalons te sluiten, is ingegeven door de razendsnelle verspreiding van het Corona-virus en de sterke toename van het aantal slachtoffers in Nederland. Haarstylisten en klanten zijn hierdoor uitermate ongerust. Tegelijkertijd worden de richtlijnen van het RIVM voor de kappersbranche niet goed begrepen. 

"We kunnen de mensen op dit moment simpelweg niet meer geruststellen", aldus Merel Venneman, woordvoerder van Kappersunited. "Om die reden hebben wij besloten om per direct onze kapsalons, tot nader order, te sluiten".

Anderhalve meter afstand

Onze overheid neemt ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus in Nederland te beperken. Het dagelijks leven ligt op veel plekken stil. Met 'social distancing' als doel, moeten Nederlanders waar mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar bewaren. Maar knippen op anderhalve meter, hoe doe je dat? Dit leidde de afgelopen week tot veel vragen en onzekerheid bij hairstylisten en klanten. De overheid en het RIVM hebben op maandag 16 maart afgesproken dat je gewoon naar de kapper kunt gaan, zolang je afstand van andere klanten houdt. Op vrijdag 20 maart heeft de staatssecretaris van Economische Zaken deze richtlijn formeel bevestigd, waarbij zij hygiëne in de kapsalon benadrukte. 

Verantwoord en veilig

"De gezondheid en veiligheid van haarstylisten en klanten heeft bij ons altijd op de eerste plaats gestaan. Wij werken in professionele kapsalons met gediplomeerde haarstylisten. Om ons werk verantwoord en betrouwbaar uit te kunnen voeren, hebben wij de afgelopen weken verregaande hygiëne-en voorzorgsmaatregelen getroffen. Deze maatregelen zijn conform de adviezen en richtlijnen van het RIVM. Op deze manier konden, en kunnen, wij onze dienstverlening verantwoord voortzetten. Maar als onze haarstylisten en klanten aangeven dat zij zich hier op dit moment niet prettig bij voelen nemen, wij onze verantwoordelijkheid", aldus Venneman.

Samen tegen Corona

De kappersbranche heeft een grote sociaal-maatschappelijke rol in Nederland. Dagelijks bezoeken 150.000 Nederlanders de 45.000 kappers die ons land telt. Venneman stelt: "Tegen deze achtergrond hebben wij de afgelopen dagen de ontwikkeling van het Corona-virus in Nederland nauwlettend gevolgd. We hebben allemaal gezien dat de Nederlandse bevolking zich onvoldoende aan de gestelde afstandseisen houdt. De nationale noodmelding van de Rijksoverheid gisteren, en de oproep van de artsen in de media om binnen te blijven, waren voor ons de directe aanleiding om nog actiever samen tegen Corona op te trekken. Met de tijdelijke sluiting van onze salons beogen wij onze maatschappelije bijdrage te leveren aan het beperken van de verspreiding van het Corona-virus in Nederland".

AMI Kappers, BrainWash Kappers, Club Kappers, Cosmo Hairstyling, HairApp, Hizi Hair, Kinki Kappers, Leon Zuidgeest Kappers, Marna Hairclub, Rombout Kappers, SMILEKappers, TEAM Kappers, YES! Salons, Yorimage.