Gouds Dagblad | 'Afstand houden gaat niet in de lesauto'

'Afstand houden gaat niet in de lesauto'

mainImage

Alle Goudse rijschoolhouders mogen, vanwege het coronavirus en de aangescherpte maatregelen die het kabinet heeft genomen, geen les geven en zitten dus noodgedwongen thuis. En dat betekent natuurlijk dat er geen geld verdiend wordt.

Rijschoolhouder Leon Wolswijk uit Gouda heeft al snel na de uitbraak van het coronavirus zijn rijlessen afgezegd. "Op 16 maart kondigde het kabinet de eerste maatregelen aan. Een dag ervoor kreeg ik via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen al een seintje dat de maatregelen eraan kwamen en ben ik gestopt met lesgeven", zegt Wolswijk. "Ik kon de veiligheid van mijn leerlingen en mezelf niet meer garanderen. Ik wil niet dat iemand ziek wordt. Of erger nog: dat iemand overlijdt."

Anderhalve meter afstand
Volgens Wolswijk zijn de risico's in de auto te groot. "We worden geacht om zo'n anderhalve meter afstand te houden in een auto, maar dat gaat niet. Dus dan moet je gewoon stoppen, hoe vervelend dat ook is. Gezondheid is het belangrijkste." 

Vervelend voor leerlingen
Wolswijk hoopt dat hij weer zo snel mogelijk aan de slag kan. Te meer omdat hij het vervelend vindt voor zijn leerlingen dat ze geen les kunnen volgen. Er is ook een aantal leerlingen die in deze periode examen zouden doen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft alle theorie- en praktijkexamens uitgesteld. Alle examens kunnen zodra dat weer kan kosteloos worden ingehaald.

Theorie-examens
Als het theoriecertificaat is verlopen op het moment dat het uitgestelde rijexamen wordt afgenomen mag de kandidaat met dit verlopen certificaat rijexamen doen. Voor nu verlengt het CBR de geldigheid van het theoriecertificaat met vier weken. Die gaan in vanaf het moment dat het CBR weer rijexamens gaat afnemen. Wolswijk: ,,Maar deze crisis gaat langer duren. Steeds meer examens worden uitgesteld. Alles hoopt op. Hier volgt ongetwijfeld weer een aanpassing op. Enfin, we zullen zien. Belangrijkste is dat we allemaal gezond blijven en deze crisis overleven... Letterlijk en figuurlijk."


Foto: Wolswijk Autorijschool